YouTube ukida Stories funkciju

YouTube će se rešiti Stories funkcionalnosti, koja omogućava objavljivanje privremenih postova, počevši od juna. Korisnici neće moći da objavljuju Stories od 26. juna, a postojeći postovi će isteći nakon sedam dana.

Stories su prvi put predstavljene 2017. godine pod nazivom Reels i bile su dostupne korisnicima sa preko 10.000 pretplatnika. Slično kao na Instagram-u (koji je koncept preuzeo od Snapchat-a), YouTube Stories bi nestale nakon određenog vremena; kreatori su mogli koristiti Stories da bi objavljivali ažuriranja ili sadržaj iza scene kako bi promovisali svoj kanal. Međutim, gledajući danas, čini se da ta funkcionalnost nije zaživela – pristup je bio ograničen, malo kreatora redovno objavljuje Stories, a funkcionalnost nije dobijala mnogo promocije čak ni od strane YouTube-a.

U odsustvu Stories, YouTube želi da podstakne kreatore da umesto toga objavljuju sadržaj na drugim površinama platforme: Community Posts i Shorts. Kompanija je nedavno proširila pristup Community Posts, funkcionalnosti za objavljivanje tekstualnih ažuriranja, i dodala mogućnost da se postovi isteknu nakon određenog perioda. Kreatori takođe mogu deliti ankete, kvizove, slike i video snimke kao Community Posts, koji se prikazuju u kartici na kanalima.

YouTube takođe radi na preusmeravanju popularnosti kratkog video formata ka svojoj konkurenciji TikTok-u, putem Shorts-a, i pokušava da ubedi tradicionalne kreatore dugih video zapisa da počnu da prave kraći sadržaj. U februaru, YouTube je počeo da deli prihode od reklama od Shorts-a sa kreatorima u okviru revidiranog plana monetizacije.

Iako su mnoge platforme usvojile format priča koji je prvi popularizovao Snapchat, YouTube nije prva koja ukida svoju verziju.

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/Pixinoo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.