Ako prodajete telefon ili laptop ove stvari pre toga morate da uradite

U nekom trenutku sigurno ćete poželeti da se rešite starog uređaja i zamenite ga novim. Uređaj koji je i dalje funkcionalan možete da reciklirate, prodate ili jednostavno poklonite. Pre nego što se odlučite na ovaj korak obratite pažnju na stvari koje bi prethodno trebalo da uradite.

Napravite sigurnosnu kopiju podataka (backup)

Pre uništavanja podataka, napravite njihovu kopiju kako ne biste slučajno ostali bez važnih podataka i uspomena.

Najbolje bi bilo kada biste ih snimili na više medija – na primer, na Cloud-u, eksternom hard-disku, USB-u ili zamenskom uređaju.

Isključite povezane korisničke naloge

Uređaji su povezani s korisničkim nalozima putem ID-a uređaja, ne putem prijave. Samo odjavljivanje iz aplikacije nije uvek dovoljno da biste sprečili pristup vašim nalozima i podacima.

Osim toga, ako ne prekinete vezu uređaja s nalozima, novi vlasnik može imati problema s njihovim korišćenjem. To je posebno važno za kućne sigurnosne uređaje poput kamere za zvono na vratima, IP kamere i pametne kućne uređaje.

Preporučuje se odjava iz svih aplikacija, posebno finansijskih i bankovnih računa.

Ako koristite Google Authenticator ili sličnu aplikaciju, važno je napraviti kopiju pre nego što prodate uređaj. Preporučuje se pravljenje sigurnosne kopije Google Autentifikatora i sličnih aplikacija.

Ako je to neizodivo, trebalo bi da ponovo kreirate ključeve sa svakog računa na svom novom uređaju pre nego što ih uklonite.

Ovaj korak je važan jer možete da izgubite pristup bilo kojem računu koji zahteva autentifikator za višefaktorsku proveru. Nakon završetka deinstalirajte autentifikator.

Osigurajte da podaci na hard disku postanu nečitljivi

Jednostavno brisanje datoteka s laptopa ili računara, ili formatiranje hard diska, nije dovoljno kako biste sprečili druge da čitaju i koriste vaše podatke.

Umesto toga, preporučuje se korištenje softvera za brisanje podataka, brisanje celog diska ili enkripciju kako biste osigurali da postoji teškoća u čitanju podataka na hard disku.

U slučaju uređaja za mrežno skladištenje (NAS), osim brisanja podataka, preporučuje se i uništavanje konfiguracije RAID putem ponovne izgradnje u skladu s podržanim tipovima RAID  pre odlaganja uređaja.

Vraćanje uređaja na fabrička podešavanja

Vratite ga u stanje koje je imao prilikom prvobitne kupovine, brišući sve podatke i postavke. Pre nego što obavite ovu radnju, obavezno proverite da li ste uređaj uklonili iz svih povezanih računa.

Odlučite se za uklanjanje ili zadržavanje svojih hard-diskova Ponekad je najefikasnije zaštitno sredstvo ukloniti hard-diskove iz uređaja, omogućavajući vam da ih i dalje koristite ili ih sami bezbedno uništite.

Ovo je posebno bitno za hard-diskove s velikim kapacitetom skladištenja i osetljivim podacima.

Važno je napomenuti da se uklanjanje i uništavanje skladišta ne preporučuje za pametne telefone ili uređaje s baterijama. Pokušaj probijanja integrisane litijum-jonske baterije može izazvati brzo sagorevanje ili otpuštanje izuzetno opasnih isparenja.

Odlučite se za uklanjanje ili zadržavanje svojih hard-diskova

Ponekad je najefikasnije zaštitno sredstvo ukloniti hard-diskove iz uređaja, omogućavajući vam da ih i dalje koristite ili ih sami bezbedno uništite.

Ovo je posebno bitno za hard-diskove s velikim kapacitetom skladištenja i osetljivim podacima.

Važno je napomenuti da se uklanjanje i uništavanje skladišta ne preporučuje za pametne telefone ili uređaje s baterijama. Pokušaj probijanja integrisane litijum-jonske baterije može izazvati brzo sagorevanje ili otpuštanje izuzetno opasnih isparenja.

Potrebne su vam profesionalne usluge uništavanja podataka

Nekada je teško potpuno uništiti hard-disk i podatke na njemu. Obično je dovoljno da ga razbijete na sitne delove, ali ako na njemu imate posebno osetljive podatke, to možda neće biti dovoljno.

Ako niste sigurni kako to možete da izvedete, razmotrite korišćenje profesionalne usluge uništavanja podataka.

Proverite da li ima skrivenih podataka

Mnogi uređaji skladište podatke. Proverite da li na svim uređajima ima skrivenih izvora podataka.

Na primer: mrežni usmerivači i prekidači beleže DNS zahteve, URL-ove i zahteve za povezivanje. Vratite ih na fabrička podešavanja pre nego što ih poklonite ili prodate.

Štampači čuvaju kopije svega što su ikada ispisali ili skenirali, uglavnom koristeći interno skladištenje. Preporučuje se da uklonite ovo skladište.

Pametni kućni uređaji – televizori, kamere, pa čak i pametni frižideri – mogu da zadrže loše snimljene kopije vaše lozinke za Wi-Fi. U većini slučajeva vraćanje na fabrička podešavanja bi trebalo da izbriše sve podatke povezane sa vama.

Razdvojite pojedinačne komponente prilikom odlaganja

Kada se rešavate svoje stare tehnologije, preporučuje se da pojedinačne komponente, poput radne memorije (RAM), hard-diskova i SD kartica, stavite u odvojene vrećice i odlažete ih na posebnim lokacijama.

Eliminišite serijske brojeve

Serijski broj predstavlja jedinstveni niz slova i brojeva koji jedinstveno identifikuje vaš uređaj. Obično se nalazi na nalepnici skrivenoj na mestima poput donje ili zadnje strane uređaja.

Kada konačno odlučite da se rešite uređaja, preporučuje se uklanjanje ove nalepnice. Ovo će sprečiti eventualne prevare, uključujući zahteve za garanciju od strane osoba koje pronađu i koriste uređaj nakon što ste ga odbacili.

Da li je zaista neophodno da se rešite uređaja?

Stare uređaje koji još rade moguće je iskoristiti za nešto drugo. Recimo, na starije računare možete da instalirate operativni sistem Linux, čime mu se životni vek znatno produžava.

Razmotrite i uticaj tehnologije na okolinu. Istražite lokalne centre za reciklažu, kontaktirajte škole ili klubove radio-amatera koji mogu da koristite vaše stare uređaje u druge svrhe, piše MakeUseOf.

Izvor: Top Fm, MakeUseOf
Foto: Bigstock-donut3771

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.