Apple će za iPhone 16 koristiti Google-ov Gemini AI?

Generativna veštačka inteligencija (AI) je u poslednje dve godine napredovala brrzo. Sada je integrisana i u potrošačke uređaje poput pametnih telefona i laptopova. Velike kompanije poput Google-a, Microssoft-a i Samsung-a već su na ovoj talasnoj dužini.

Bloomberg izveštava da je sada i Apple u aktivnim pregovorima sa Google-om kako bi ugradio svoje Gemini AI motore u iPhone uređaje. Dodatno, kompanija je takođe vodila razgovore sa OpenAI-evim ChatGPT-om. Najnoviji razvoj ukazuje da Apple-ov razvoj sopstvenih AI modela nije na nivou i en može da se takmiči sa drugima. Zaposleni kompanije trenutno testiraju interni četbot nazvan Apple GPT, a postoji i veliki jezički model pod kodnim imenom Ajax. gurman navodi da „Apple-ova AI tehnologija ostaje inferiorna u odnosu na alate koje nude Google i ostali rivali“.

Tim Kuk je ranije otkrio na konferenciji za investitore da kompanija ima veliku priliku u oblasti Generativne ve[ta;ke inteligencije (GenAI), s obyirom na to da kompanija zaostaje, partnerstvo sa drugom kompanijom radi licenciranja njihovog AI modela deluje praktičnije. Kompanija sa sedištem u Cupertinu nedavno je kupila DarwinAI.

Što se tiče Google-a, partnerstvo sa Apple-om za Gemini AI moglo bi da bude preksretnica. Iako brendiranje i implementacija AI modela u Apple-ove uređaje ostaju nejasni, možemo da očekujemo funkcije poput generisanja slika, pisanja eseja i drugih zadatak… Dogovor sa Apple-om takođe bi proširio doseg Gemini AI-a.

Ako dođe do ovog dogovora, procenjuje se da bi to moglo da uzdrma industriju veštačke inteligencije.

Izvor: TopFm
Foto: Bigstock- Supatman

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.