Bili Ajliš je najmlađa dvostruka dobitnica OSKARA

Oskar za najbolju originalnu pesmu sinoć je dodeljen Bili Ajliš i njenom bratu Finijasu O’Konalu za impresivnu baladu „Za šta sam stvorena?“ iz megahita Barbi.

„Osećam neizmernu sreću i počastvovanost“, izjavila je Ajliš, pre nego što je izrazila zahvalnost rediteljki filma Barbika, Greti Gervig. „Ova nagrada je posvećena svima koji su se emotivno povezali s filmom i shvatili njegov neopisivu lepotu.“ „Za šta sam stvorena?“ postavlja ton za identitetsku krizu Barbike (Margot Robi) koja se razvija tokom filma.

Pesma je takođe trijumfovala na Gremi dodeli 2024, osvajajući nagrade za pesmu godine, snimak godine, najbolju solo pop izvedbu i najbolji muzički video.

Umetnica i njen brat su osvojili nagradu za najbolju originalnu pesmu 2021. godine za „Nema vremena za umiranje“ u filmu o Džejmsu Bondu istog imena, u kojem glumi Danijel Krejg.

Ajliš se 2018. godine našla na listi najuticajnijih tinejdžera TIME-a, i opisala je svoju nadu da će imati karijeru u kojoj neće samo pisati pesme, već će se baviti i drugim kreativnim poduhvatima poput dizajniranja automobila i obuće. Takođe je posvećena aktivistkinja za klimatske promene, prenosi Time.

„Ne mogu da zamislim život koji ne uključuje kreativnost“, rekla je, „ili bar inspirisanje drugih ljudi.“

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.