Farel Vilijams i Čed Hjugo upleteni u pravni spor oko prava na ime „Neptunes“

Sa hitovima kao što su „Drop It Like It’s Hot“ Snup Doga, „Milkshake“ Kelis, „Hollaback Girl“ Gven Stefani i desetinama drugih, Farel Vilijams i dugogodišnji saradnik Čed Hjugo postigli su multiplatinasti uspeh kao duo za pisanje pesama/produkcija Neptunes.

Dok je Farel postao superzvezda tokom poslednje dve decenije, sa solo hitovima kao što su „Happy“ i „Freedom“, Hugo se držao relativno malog profila – ali je par sada u pravnom sporu oko imena grupe.

U tužbi, koja je podneta prošle nedelje, a koju je Billboard prvi prijavio u ponedeljak, Hugoovi advokati su optužili Vilijamsa da je tražio isključivu kontrolu nad zaštitnim znakovima Neptuna, što je, kako tvrde, kršenje njihovog sporazuma da sve podele na ravne strane. Njih dvojica su prijatelji i saradnici od detinjstva i u Kući su slavnih tekstopisaca od 2022. godine.

„Tokom svoje više od trideset godina istorije, Hugo i Vilijams su se složili, i u stvari, podelili svu imovinu“, napisao je Hugov advokat Kenet D. Freundlich. „Ignorisanjem i isključivanjem Huga iz svih i svih prijava koje je podnosilac prijave podneo za znak The Neptunes, podnosilac prijave je počinio prevaru u obezbeđivanju žigova i postupio je u lošoj nameri.“

U izjavi za Variety, predstavnik Farela je rekao: „Farel je iznenađen ovim. Više puta smo se obraćali i izveštavali da delimo vlasništvo i administraciju i nastavićemo da pružamo tu ponudu. Cilj je bio da se osigura da treća strana ne preuzme zaštitni znak i da se Čadu i Farelu garantuje učešće u vlasništvu i administraciji.

U središtu spora su inače tri aplikacije za registraciju imena „The Neptunes“ kao žiga – jedna za striming muzike, druga za muzičke spotove i drugi sadržaj, a treća za nastupe uživo. Hugovi advokati tvrde da je Vilijams „svesno i namerno” podneo te prijave bez Hugovog doprinosa: „Ništa, bilo pismeno ili usmeno, nije dalo Vilijamsu ili [PV IP Holdings] jednostrano ovlašćenje da registruje žigove. Advokati tvrde da su „u više navrata“ kontaktirali Vilijamsov tim u vezi s tim i da su njegovi predstavnici „priznali da je [Hugo] ravnopravan suvlasnik robnih marki“ i obećali da će ga uključiti – kako kaže njegova izjava – ali Vilijamsova kompanija je insistirala pod neodređenim „teškim poslovnim uslovima“ koji bi lišili Huga odgovarajuće kontrole i kompenzacije.

Izvor: TOPFM- Variety
Foto: Youtube printscreen

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.