„Black Barbie“: Dokumentarac koji hvale korisnici Netflixa

„Black Barbie: A Documentary“ je nedavno objavljen na najpopularnijoj striming platformi, a korisnici  uglavnom imaju samo reči hvale što dalje doprinosi njegovoj popularnosti.

U centru priče je Barbika Afroamerikanka, koja je počela da se prodaje 1980. godine. Ostvarila je nemerljiv uticaj na devojčice Afroamerikanke i podstakla ih da shvate da zbog svog izgleda nisu ništa manje vredne od ostalih devojčica.

Do tog trenutka je samo klasična Barbika plave kose i plavih očiju smatrana simbolom lepote i ženstvenosti.

Spomenuti film je režirala Lagueria Davis.

„Black Barbie“ govori o uticaju koji su imale tri Afroamerikanke koje su bile zaposlene u kompaniji Mattel – Mae Mitchell, Kitty Black Perkins i Stacey McBride-Irby. One su odgovorne za nastanak Barbie Afroamerikanke. Mae Mitchell je tetka Laguerie Davis, tako da je ova režiserka imala prave informacije.

„U prvih nekoliko godina smo istraživale i razvijale scenario. Nakon toga smo pokušavali da pronađemo sredstva za snimanje filma. Lagueria nije želela da ovaj film bude posvećen Mattelu koji će joj diktirati šta da govori. Kada nameravate da ispoštujete svoju kulturu, stvari mogu da traju malo duže“, rekla je producentkinja Aaliyah Williams.

Izvor: Top FM
Foto: Youtube printscreen

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.