Google gasi servis za skraćivanje linkova goo.gl

Iz Google-a su u petak izvestili javnost kako će početi sa gašenjem svoje usluge za skraćivanje URL-ova, goo.gl. Ukidanje mogućnosti da se dugačke web adrese skrate u adresu od samo 15-20 znakova koja počinje sa http://goo.gl/ započeće već 13. aprila. Od tog datuma korisnici koji nikada nisu koristili ovaj servis više neće moći da skraćuju URL-ove, dok će servis u funkciji ostati samo za postojeće korisnike.

Tako će ostati narednih godinu dana, sve do 30. marta 2019. godine, nakon čega više niti stari korisnici neće moći pristupiti usluzi goo.gl, te će ona tada biti i konačno ugašena, otprilike 10 godina nakon pokretanja. Svi skraćeni linkovi kreirani pre gašenja usluge ostaće aktivni i nakon toga, poručuju iz Google-a.

Svima koji žele i dalje da koriste usluge za skraćivanje URL-ova iz Google-a preporučuju da se prebace na neki od popularnih web servisa, kojih ne nedostaje (spomenimo ow.ly, Bitly…).

Google će, pak, unutar svog ekosistema umesto goo.gl kratkih linkova početi da koristi tehnologiju Firebase Dynamic Links. Reč je o „pametnim linkovima“ koji developerima omogućavaju preusmeravanje korisnika putem linka do bilo koje stranice, određenog mesta na nekoj stranici, ili pak do mesta unutar mobilne aplikacije. FDL linkovi jednostavnije su, modernije i bezbednije rešenje više prilagođeno načinu na koji se danas koristi web, pa su stoga u Google-u odlučili da mu daju prioritet u budućnosti.

Izvor: itvesti

Foto: Bigstock-DenPhoto

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.