Analitičari predlažu Google-u da pametne zvučnike deli besplatno

Pametni zvučnici su jedan od najvećih hit-proizvoda poslednjih godina, a u SAD-u su izuzetno popularni. Početkom ove godine barem jedan pametni zvučnik imao je svaki šesti Amerikanac, a od tada im se prodaja dodatno ubrzala. Na američkom tržištu lider u prodaji ovih gadgeta je Amazon sa svojom Alexa linijom, dok je Google i dalje na drugom mestu.

Prema sadašnjim trendovima do 2022. godine će 70% američkih domaćinstava imati barem jedan pametni zvučnik, a Amazon će tada imati tri puta veći udeo od Google-a. Kako bi se, dakle, Google Home mogao približiti Alexi? Analitičari Morgan Stanley-a imaju zanimljiv odgovor: Google bi svoje pametne zvučnike trebao – da svima podeli besplatno.

Sva američka domaćinstva, njih 126 miliona, trebala bi da dobiju jedan Google Home Mini zvučnik, kažu, a možda bi se isto moglo preslikati i na ostatak sveta. Taj potez Google u SAD-u bi koštao „samo“ 3,3 milijarde dolara, odnosno dodatnih 3% na ukupne godišnje troškove kompanije, ali ubrzo bi im se počeo isplaćivati. Domaćinstva koja bi dobila Google-ove zvučnike verovatnije će početi da koriste i druge Google-ove usluge, poput pretraživanja i kupovine, čime bi se investicija lako mogla vratiti.

Analitičari su izračunali da bi se u pet godina ova investicija u besplatne zvučnike samo kroz internet kupovinu isplatila čak peterostruko. Dodatno, Amazon-ov tržišni udeo bi bio ugrožen, a korisnici ovako „naterani“ na Google-ovu platformu verovatnije bi i dugoročno na njoj ostali.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-DenPhoto

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.