Nemačka: Sadržaj sa Facebook-a moguće je naslediti

Nemački Federalni sud pravde (BGH) u jednoj je svojoj presudi odredio kako se sa digitalnim podacima prilikom ostavinske rasprave mora postupati identično kao i s drugim ličnim stvarima preminule osobe kao što su lični dnevnici i pisma.

Konkretno, reč je o parnici koju su protiv Facebook-a pokrenuli roditelji 15-godišnje devojke koja je preminula 2012. godine u naletu voza. Sudski spor je pokrenut zbog činjenice da je Facebook odbio da da roditeljima na raspolaganje profil njihove pokojne kćeri, koji su pristup profilu zatražili kako bi saznali je li nalet voza na njihovu ćerku bila nesreća ili je njihova ćerka odlučila da počinj samoubistvo.

Prema trenutnim internim pravilima Facebook rodbini preminulih korisnika te društvene mreže daje samo ograničeni pristup nalogu preminulog, njima je omogućeno zatvaranje i brisanje profila preminulog ili pak pretvaranje profila u prostor sećanja na preminulog. Sama parnica između Facebook-a i roditelja traje već neko vreme, 2015. godine niže rangirani sud presudio je u korist roditelja, da bi 2017. godine žalbeni sud presudio u korist Facebook-a (smrću korisnika prestao je svaki odnos između Facebook-a i preminule te se taj odnos ne može preneti na roditelje preminule) da bi ceo slučaj sada došao u ruku BGH-a koji je presudio u korist roditelja.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto-alexey_boldin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.