Niko ne želi da plaća YouTube Premium pa će on postati besplatan?

Dugo je vremena YouTube najavljivao kako će uvesti mesečnu pretplatu na neke ekskluzivne video sadržaje, te kako će novcem prikupljenim od zainteresovanih pretplatnika finansirati one koji takve sadržaje stvaraju. I nakon mnogo najava takvu su uslugu pokrenuli u oktobru 2015. godine pod nazivom YouTube Red.

U junu ove godine usluga YouTube Red, koja je inače koštala 9,99 dolara, preimenovana je u YouTube Premium. Istovremeno je cena za nove korisnike porasla na 11,99 dolara, a u nju su uključene i pretplate na muzičke sadržaje do tada dostupne kroz Google Play Music. Međutim, ideja o mesečnoj pretplati za „ekskluzivne“ video sadržaje poznatih YouTuber-a, čini se, nije zaživela u potpunosti.

Američki mediji sada pišu kako bi početkom sledeće godine, tek nešto više od pola godine nakon lansiranja, YouTube Premium mogao da bude značajno izmenjen. Sadržaj pod oznakom YouTube Originals koji se sada nalazi iza paywalla trebao bi tako početkom 2019. polako da postaje dostupan za gledanje svima, bez plaćanja pretplate. Financiraće se, kao i svi ostali sadržaji na ovom servisu, reklamama, a do 2020. bi sav do sada naplatni sadržaj trebao da postane besplatan.

Namera YouTube-a je, prema službenoj izjavi, na ovaj način da privuče više gledalaca. Ali, prava istina je verovatno u tome da plaćanje pretplate ne zanima preterano mnogo ljudi pa je u kompaniji odlučeno da se napusti taj oblik monetizacije sadržaja. YouTube Premium mogao bi da ostane na životu kao platforma za one koji ne žele da gledaju reklame, a nudiće, navodno, neke sadržaje pre nego što oni postanu dostupni ostalim gledaocima.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/PixieMe

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.