SAD: Plaćanje poreza Bitcoin-om uskoro u saveznoj državi Ohio

Iako je bitcoin poslednjih dana i nedelja u vestima većinom zbog kretanja njegove cene prema dole, čini se da ne postoji strah kako će on sasvim propasti ili nestati kao pojava na finansijskom tržištu. U tom smeru razmišljaju i vlasti u američkoj saveznoj državi Ohio, pa su najavili kako će uskoro omogućiti plaćanje poreza – Bitcoin-om.

Ispočetka će mogućnost da svoje poreze plate kriptovalutama imati samo kompanije, a nakon toga ne bi trebalo da prođe dugo dok se isto ne omogući i privatnim osobama. Država će za potrebe prikupljanja uplata u bitcoinu otvoriti posebnu web stranicu na kojoj će se za to trebati registrovati, a plaćanja će se obavljati putem platforme za kripto plaćanja BitPay. Ona će uplaćene Bitcoin-e pretvoriti u dolare i proslediti ih u državnu kasu Ohia.

Ovaj potez trebao bi da olakša poslovanje kompanijama koje primaju uplate u bitcoinima jer će im omogućiti poslovanje sa državom bez potrebe da pre toga same kriptovalutu pretvaraju u američki dolar.

Slična inicijativa ove je godine bila pokrenuta i u saveznim državama Arizoni i Georgiji, ali zakonski predlozi tamo nisu prošli niti prvi korak prema usvajanju. U Ohiu sada smatraju da bi mogli uvesti plaćanje Bitcoinom bez potrebe za donošenjem novih zakona, samo odlukom lokalnog ministra finansija.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto-Adrian Today

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.