Pokaži ličnu kartu ako se želiš da nastaviš da igraš

Tencent Holdings proširuje sistem za prevenciju zavisnosti maloletnih igrača svih svojih video igara, saopštili su iz te tehnološke kompanije, dok se ta industrija suočava sa povećanim državnim nadzorom.

Sistem „zdravog igranja“ koji uključuje vremensko ograničenje dnevnog igranja te prepoznavanje lica uz pomoć provere ličnih karata, a već se koristi u Tencent-ovoj najpopularnijoj mobilnoj igri Honor of Kings, primeniće se tokom ove godine na još devet drugih mobilnih igara te će pokriti sve Tencent-ove igre tokom sledeće godine, saopšteno je u ponedeljak iz te kompanije.

Taj potez označava Tencent-ov najnoviji pokušaj da ispuni potraživanja kineske vlade za strožim kontrolama zbog zavisnosti o nasilnim igricama te povećanja kratkovidnosti među mladima. U avgustu je vlada pozvala regulatore izdavačkih delatnosti da kontrolišu broj novih online video igara te da ograniče vreme koje mladi Kinezi troše na igranje takvih igara.

Tencent, najveća svetska kompanija za igre po prihodima, ove je godine naišla na regulatorne blokade jer kineske vlasti nisu odobrile prodaju novih igara od marta.

Bez dozvole za kupovinu putem aplikacija Tencent nije mogao da zaradi novac na nekim njegovim najpopularnijim igrama, kao što je PlayerUnkown’s Battlegrounds Mobile – igra koja bi po CLSA proceni mogla generisati do milijardu dolara godišnjeg prihoda u slučaju da dobije licencu za prodaju.

Cena deonice Tencent-a, koja je od početka godine pala za 28 posto, čime je izbrisano 138 milijardi dolara tržišne vrednosti te kompanije, pala je u ponedeljak daljnjih 3,7 posto na berzi u Hong Kongu.

Tencent je u septembru objavio plan dodavanja sistema za registraciju novih igrača pravim imenima u svojoj ratnoj mobilnoj igri Honor of Kings. Ta igra sa ulogama u bitkama pokazala se toliko popularnom da je Tencent u julu prošle godine uveo vremensko ograničenje igranja za decu kao odgovor na kritike državnih medija o zavisnosti o igrama.

Deci uzrasta od 12 godina i niže dopušteno je sat vremena igranja dnevno, uz zabranu igranja od 21 do 8 sati. Maloletnici stariji od 12 godina mogu igrati po dva sata dnevno.

Tencent je u ponedeljak objavio i da je u septembru isprobao sistem za raspoznavanja identiteta novih igrača prema njihovim licima u Pekingu i Shenzhenu. Od oktobra proveravaju postojeće identifikacione podatke korisnika i očekuju da će do kraja ovog meseca dovršiti postupak.

Izvor:itvesti
Foto: Bigstock/ JJFarquitectos

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.