Chrome će blokirati spoljne adblockere?

Projekat Chromium, zasnovan na otvorenom kodu iz kojega se dalje razvija Google-ov browser Chrome, a uskoro će i Microsoft-ov Edge, dobio je ovih dana službeni predlog izmena, takozvani Manifest V3. U njemu ekipa koja stoji iza projekta pokušava da pojednostavi izradu spoljnih dodataka, te poveća bezbednost za korisnike i developere, ali – čini se – i uništiti neke oblike ekstenzija.

Na ovaj novi Manifest je oštro reagovao Raymond Hill, developer koji održava uBlock Origin i uMatrix, popularne adblockere, istaknuvši kako bi predložene promene mogle potpuno „ubiti“ njegove dodatke za Chrome. Promene određenih developerskih API-ja, i restrikcije u pristupu određenim resursima, ograničiće slobodu ekstenzijama kako bi je, navodno, dali korisnicima. Pod parolom davanja korisnicima veće kontrole nad radom ekstenzija tako se „webRequest API“ menja novim, nazvanim „eclarativeNetRequest“.

Na webRequest API oslanjaju se spomenuti adblockeri kako bi presreli oglase i zabranili njihovo prikazivanje, što prebacivanjem istoga u „read only“ način rada više ne bi bilo moguće. Hill kaže kako bi ova promena gotovo sigurno značila kraj za njegove adblockere, ali da bi AdBlockPlus i dalje radio jer se oslanja na jednostavnije mehanizme filtriranja.

Zanimljivo, ističu neki, baš taj adblocker direktno sarađuje sa Google-om (tj. dobija novac) kako bi njihove oglase propuštao do korisnika pa verovatno zato i ne bi bio pogođen ovom promenom. Chrome će, podsetimo, uskoro aktivirati i svoj adblocker, pa bi se ovaj predlog ukidanja nekih popularnih konkurentskih rešenja mogao promatrati i u tom svetlu.

Iz Google-a su po ovom pitanju izjavili kako su promjene na Chromium-u tek predlog, Manifest V3 i dalje je podložan promenama, te kako ništa još nije odlučeno.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/ bigtunaonline

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.