Dobit Samsung-a potonula 29%

Nakon Apple-a, i Samsung Electronics je objavio predviđanja rezultata finansijskog izveštaja za poslednji kvartal 2018. godine, i kako se čini, oni nisu sjajni. Tako u Samsung-u prognoziraju da će dobit u ovom razdoblju iznositi 9,67 milijardi dolara, što je 29% manje u odnosu na 4. kvartal godinu ranije.

Pad dobiti u odnosu na prethodni kvartal još je veći, i trebao bi iznositi čak 38,5%, jer je ona tada iznosila rekordnih 15,6 milijardi dolara. Ukupni prihodi u 4. kvartalu iznosili su 52,7 milijardi dolara, što predstavlja pad od 10,6%, navode u Samsung-u.

Za sada nema službenih objašnjenja zbog čega se dogodio pad prihoda i dobiti (to će biti objavljeno kad izveštaj bude konačan), ali analitičari kažu da se radi o smanjenoj potražnji za memorijskim čipovima i uopšteno poluprovodnicima, a na područiju prodaje smartfona, definitivno je najzaslužnija kineska konkurencija.

Naime, istraživanja Gartner-a i Strategy Analytics-a već su u nekoliko navrata pokazala direktnu povezanost pada Samsung-ove prodaje sa rastom Huawei-jeve, ali ne treba zanemariti ni druge proizvođače kao što su BBK Electronics (Oppo, Vivo i OnePlus) i Xiaomi, koji već godinama takođe beleže stabilan rast.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/Nessluop

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.