WhatsApp dodatno ograničava prosleđivanje poruka

Prosleđivanje poruka putem WhatsApp-a već je ranije identifikovano kao jedan od uzroka problema kad je reč o masovnom prosleđivanju poruka. U Indiji je, na primer, njihova aplikacija često služila za širenje neutemeljenih dezinformacija, lažnih vesti, tračeva i ostalih negativnih poruka da je zbog toga znalo doći i do ubistva, linčevanja i sličnih pojava. Iz Facebook-a su prošle godine reagovali i svim korisnicima smanjili broj kontakata na koji se može određena poruka proslediti sa dotadašnjih 250 na samo 20.

Tada je Indija dobila posebna pravila za forwardovanje, pa su se u toj zemlji one mogle poslati na samo pet kontakata. Čini se kako je ova promena proizvela željene učinke, pa su u WhatsApp-u odlučili da će je od sada primenjivati i na ostatak sveta.

Od sada će tako, umesto na 20, u celome svetu biti moguće pojedinu poruku proslediti na tek pet kontakata (ili grupa) odjednom. Ovu je promenu najavila Victoria Grand, potpredsednica zadužena za pravila i komunikaciju u WhatsApp-u.

Budući da WhatsApp grupe mogu imati do 256 članova, ova promena je u teoriji ograničila prosleđivanje poruka na najviše 1.280 ljudi odjednom, umesto dosadašnjeg limita od 5.120. Ali, iz kompanije poručuju da su pomno proučili učinke ove mere u Indiji i da su uvereni da je odluka ispravna.

WhatsApp je, spomenimo i to usput, nedavno prema broju mesečno aktivnih korisnika pretekao Facebook-ovu mobilnu aplikaciju. Tako je postao globalno najkorišćenija aplikacija ove kompanije, prema podacima kompanije App Annie.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/Dzmitrock

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.