Osam milijardi virtuelnih glasovnih asistenata do 2023. godine

Prema britanskoj analitičkoj kući Juniper Research upotreba virtuelnih glasovnih asistenata u razdoblju do 2023. godine će se utrostručiti.

Do te godine u celom svetu bi u upotrebi trebalo da bude oko 8 milijardi digitalnih glasovnih asistenata, u poređenju na njih 2,5 milijarde koliko ih je bilo u upotrebi krajem 2018. godine.

Većina asistenata egzistiraće na pametnim mobilnim uređajima ali i pametnim zvučnicima, pri čemu se misli na Google Assistant, Apple Siri i Amazon-ovu Alexu. Ipak, u Juniperu kao najveći generator rasta glasovnih asistenata navode pametne televizore. Tom sektoru se predviđa rast od 121,3%, sektor pametnih zvučnika bi trebao da raste za 41,3%, a sektor nosivih uređaja za 40,2%.

U Juniperu smatraju da će rast zastupljenosti glasovnih asistenata postupno početi negativno uticati na globalno tržište mobilnih aplikacija, jer će potreba za izvođenjem mnogih interakcija korisnika sa aplikacijama jednostavno nestati zahvaljujući asistentima, a time i vreme provedeno na ekranu kako bi se neka radnja izvršila.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-JuanCi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.