Kako su rasle i padale društvene mreže u proteklih 17 godina

Facebook je službeno osnovan pre više od 15 godina, početkom februara 2004. godine, iako je široj javnosti dostupan tek od 2006. Uzmemo li da je početkom 21. veka rođen koncept društvenih mreža kakve danas poznajemo, u toj gotovo dve decenije dugoj istoriji mnogo se igrača pojavilo, nestalo, promenilo smer razvoja – a Facebook je ostao vodeći sa preko 2 milijarde aktivnih korisnika.

U međuvremenu su zaista razna imena prošla kroz ovu sferu. Da li se iko seća Friendstera, Orkut-a ili Google Buzz-a? MySpace i Google Plus su neki još možda i koristili, jedno kratko vreme činilo se kako će Snapchat biti značajan igrač, dok danas osim Facebook-a svi znaju za YouTube, Instagram, WeChat, Twitter i još barem pet servisa i aktivno ih koriste.

Portal The Next Web uzeo je podatke o broju korisnika najpopularnijih društvenih mreža u poslednjih 15 godina i napravio vrlo zanimljivu animaciju njihovog razvoja.

Prateći pojedini stupac u ovoj animaciji možemo dobiti dobru priču o povesti svake društvene mreže. 2002 godine Friendster je, na primer, imao preko 3 miliona korisnika i bio je vodeća, a moglo bi se reći i jedina, društvena mreža u to vreme. Iako je 2009. došao do oko 50 miliona, izgubio se u šumi onih koji su svoje korisnike počeli brojati u milijardama.

Zanimljivi su za praćenje i kontinuirani usponi Instagram-a, YouTube-a ili WeChat-a, te turbulentne izmene na dnu ove liste. Ako pokušavate da primetite Snapchat-ovu kratku pojavu ili Twitter-ov turbulentan put – svakako ćete ovaj video pogledati nekoliko puta da biste dobili kompletnu sliku.

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-onephoto

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.