Instagram razmišlja o sakrivanju lajkova

Instagram je već u nekoliko navrata u različitim zemljama testirao opciju u kojoj bi se ispod objava sakrio broj trenutnih lajkova – on bi bio vidljiv samo osobama koje su objavu i postavile na ovu društvenu mrežu. Ovaj eksperiment mogao bi se ovih dana naći i na ekranima korisnika u SAD-u, najvećem svetskom tržištu za instagramere.

Iz Facebook-a, koji je vlasnik ove mreže i koji i sam razmišlja o tome, ukidanje prikaza broja lajkova ispod objava pravdaju „zdravijim“ i „čišćim“ iskustvom. Naime, po njima je logičnije da se korisnici primarno fokusiraju na sadržaj objave, a ne na činjenicu koliko je ljudi ispod nje stisnulo „Like“. To će smanjiti, smatraju, pritisak na mlade i ukloniti potrebu za nadmetanjem u popularnosti.

Da je, recimo, broj lajkova ispod Instagram-ovog dosadašnjeg rekordera, famoznog jajeta, bio sakriven, za isto verovatno niko nikad ne bi ni čuo. Ali – verovatno niko ne bi čuo niti za mnoge influensere koji se produciraju na ovoj društvenoj mreži, pa je jasno da su mnogi od njih u panici.

Naime, u šest zemalja u kojima je do sada Instagram testirao sakrivanje (UK, Australija, Brazil, Irska, Itaija, Japan) pad prosečnog broja lajkova bio je od 3 pa sve do 15% kod influensera sa 5 do 20 hiljada pratilaca. Oni, pak, koji imaju od 100 hiljada pa do milion pratilaca tokom eksperimenta izgubili su i do 28% lajkova ispod svojih objava. Naravno, brojevi su varirali od zemlje do zemlje ali je u gotovo svim slučajevima bilanca bila – negativna.

Iz Instagram-a poručuju da će sada test biti sproveden samo na određenom broju korisnika u SAD-u, počevši sa ovom nedeljom. Ako se pokaže da sakrivanje broja lajkova ima preterano negativan uticaj na influensere (pa samim time i vidljivost njihovih objava i prihode), društvena mreža obećava kako će od istoga odustati.

Izvor:itvesti
Foto: Bigstockphoto-Jirapong Manustrong

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.