Apple osvežio ponudu: iPad Pro, MacBook, Air i Mac Mini

Iako su za kraj marta planirali tradicionalnu prolećnu prezentaciju novog hardvera, u Apple-u su je morali otkazati zbog aktuelne situacije sa pandemijom koronavirusa. Ipak, zatvaranje brojnih kompanija i prekidanje poslovanja u velikom delu sveta nije ih sprečilo da putem Interneta predstave osveženja nekoliko proizvoda u svom asortimanu. Krenimo redom…

iPad Pro
Već neko vreme javnost je očekivala novi i nadograđeni iPad Pro, a Apple njegovim predstavljanjem nije razočarao. Nova je verzija zasnovana na čipu A12Z Bionic, pa kažu kako je sada iPad performansama dostojan da zameni bilo koji prosečan laptop na Windows-u. Kako bi on to zaista i u praksi mogao da učini, Apple mu je dodao i širokougaonu Ultra Wide kameru, poboljšane mikrofone, lidar skenere za snimanje dubine vidnog polja, kao i posebnu novu tastaturu Magic Keyboard sa multi-touch trackpadom.

Mogućnosti svih ovih dodataka moći će se iskoristiti kroz iPadOS 13.4, koji će podršci za trackpad dodati i sasvim novi način rada sa kursorima. Hardverski, tastatura će omogućiti pretvaranje iPad-a Pro u „laptop“, tj. podići će ga od radne površine uz zglob za podešavanje nagiba.

11 i 12,9-inčni ekrani i dalje ostaju na Liquid Retina tehnologiji, sa podrškom za prikaz na 120 Hz i True Tone. Dve kamere straga sada su 12-megapikselna širokougaona i 10-megapikselna ultraširokougaona sa 2x zumom. Omogućavaju snimanje 4K videa i napredno fotografisanje, kao i primenu u AR aplikacijama i igrama.

LiDAR Scanner, prvi put na jednom ovakvom uređaju, radi do udaljenosti od 5 metara. Služi za snimanje dubine scene koju „vide“ kamere, a takođe unapređuje rad AR aplikacija i fotografiranje.

Početna cena manjeg modela (11″) biće 799 dolara, a većeg (12,9″) 999 dolara u SAD-u. Narudžbine su otvorene već sada. Magic Keyboard stiže u prodaju u maju po ceni od 299 ili 349 dolara (za manji odnosno veći iPad Pro).

MacBook Air

Najpopularniji laptop Apple-ove linije dobio je nadogradnju tastature na Magic Keyboard sistem, dvostruko veće kapacitete skladištenja (počevši od 256 GB pa sve do 2 TB), gotovo dvostruko brži procesor (sada i quad core), unapređen Intel-ov grafički sistem (sa podrškom za spoljni ekran do 6K), a zadržava poznati 13″ Retina ekran i Touch ID. Jedan od glavnih prodajnih aduta novog MacBook Air-a biće snižena cena koja sada iznosi 999 dolara za početni model. Narudžbine su otvorene.

Mac Mini

U poznatom malenom telu najmanjeg Apple-ovog stonog računara unutarašnje komponente osvežene su tek dodatnim SSD kapacitetima. Početna cena modela Mac Mini za ovu sezonu sa 256 GB prostora za skladištenje biće 799 dolara, a kupcima će na raspolaganju biti konfiguracije sa do 2TB. Putem webshopa novi Mac Mini je moguće naručiti već sada.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/palinchak

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.