TikTok zabranio razmenjivanje poruka osobama mlađim od 16 godina

Trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija TikTok uvela je nova pravila, a reč je o zabrani mlađima od 16 godina da šalju i primaju direktne poruke.

BBC piše da je ovo prvi put da je ovako velika društvena platforma blokirala privatne poruke tinejdžerima na privatnom nivou.

Naime, istraživanje britanskog regulatora Ofcom je pokazalo da je TikTok koristilo 13% dece uzrasta od 12 do 15 godina tokom 2019.

Ipak, brojni kritičari smatraju da ni ovakva pravila neće sprečiti decu da o svojim godinama lažu putem interneta.

Do sada su korisnici mogli međusobno da razmenjuju direktne poruke, ukoliko se dva naloga prate, a nova pravila podrazumevaju da mlađi od 16 godina više neće moći privatno da komuniciraju putem TikTok-a ni pod kojim uslovima.

Oni će i dalje moći da komentarišu video zapise, jer je u tome i sama suština ove platforme (objavljivanje video sadržaja sa smešnim skečevima, o temama muzike, plesa, sporta, kuvanja, kućnih ljubimaca i slično).

TikTok je pojasnio da će navedenu odluku početi da primenjuje 30. aprila i da će korisnici mlađi od 16. godina dobiti obaveštenje u aplikaciji. Ograničenje će se realizovati na osnovu podataka o datumu rođenja koje su ispunili svi korisnici koji su instalirali aplikaciju, a sve te informacije su u strogom poštivanju privatnosti.

„U ovoj odluci je zanimljivo da je najviše korisnika TikTok-a među tinejdžerima. Ograničenje će sigurno uticati na njegovu popularnost i ovo je zaista hrabar potez“, kazao je Matt Navarra, savetnik za društvene medije.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- bigtunaonline

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.