Beč će postati prvi 5G grad u Evropi

Bečka gradska uprava najavila je da bi Beč uskoro trebao da postane prvi grad u Evropi koji će biti potpuno prekriven 5G mrežom.

Grad je za to osigurao paket subvencija u visini od 20 miliona evra za razdoblje od 1. jula 2020. do 30. juna 2022. Ovaj vremenski okvir, koji će znatno ubrzati ulaganja u izgradnju potrebne infrastrukture, omogućiće Beču da pre svih drugih gradova napravi značajan korak u smeru 5G mreže. Svaki mobilni operater na područiju austrijske metropole dobiće po 27.500 evra za do 240 postrojenja odnosno 5.500 evra godišnje za razdoblje od pet godina.

„Za Beč kao najbolji grad za život na svetu ključna je dobra ponuda komunikacione tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže putem optičke tehnologije mobilna telefonija je jedan od glavnih preduslova za izvanredno mesto za život i savremeno privredno središte. 5G je najnovija generacija mobilnih mreža, a mobilni internet postaje sve važniji. To primećujemo i sada u ovoj krizi − od rada od kuće do online nastave. Zato smo odlučili uložiti 20 miliona evra u brzu i sveobuhvatnu uspostavu 5G mreže u Beču“, rekao je Peter Hanke, član bečke gradske vlade za finansije i digitalizaciju.

U Beču već postoji oko 60 lokacija pokrivenih 5G mrežom. Radi daljnjeg širenja mreže novi finansijski paket Grada Beča će biti važan doprinos 5G strategiji i digitalnoj budućnosti. Ali, u Beču se ne raspravlja samo o potrebnoj 5G infrastrukturi, već i o praktičnim koristima ove nove tehnologije. Tako su u sklopu takmičenja „5G Vienna Use Case Challenge“ nagrađeni perspektivni 5G projekti o primeni proširene stvarnosti („Augmented Reality“) u virtuelnom učenju, telemedicinskom lečenju rana, povećanju saobraćajne bezbednosti na raskrsnicama i primeni dronova u vatrogastvu.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/ irisphoto3

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.