KFC bi uskoro mogao da ima u ponudi 3D štampane pileće medaljone

Lanac restorana brze hrane Kentucky Fried Chicken (KFC) eksperimentiše sa novom vrstom mesa, tačnije 3D bioštampanom verzijom jednog od popularnijeg jela sa svojeg jelovnika – chicken nuggetsa (pilećih medaljona).

KFC će zapravo u ovom eksperimentu koristiti pileće stanice i materijal na biljnoj bazi za stvaranje pileće zamene koja bi, prema navodima kompanije, trebala da bude slična po ukusu i teksturi originalnim pilećim medaljonima. Naime, KFC će naučnicima iz moskovske tehnološke kompanije dati „panirung“ i začine da bi se u laboratorijskim uslovima mogao uzgojiti što verniji ukus i hrskava tekstura KFC-ove tradicionalne piletine.

Tvorci navode da će pritom iz „biomesa“ ukloniti aditive koji se koriste u današnjem tradicionalnom uzgoju pa će, kao rezultat toga, kreirati i zdraviji proizvod. Pritom su istaknuli studiju objavljenu u časopisu American Environmental Science & Technology Journal koja opisuje da ovakav oblik proizvodnje, 3D bioprintanje mesa, ima minimalan negativan uticaj na okolinu jer se troši upola manje energije u odnosu na tradicionalni uzgoj mesa, emisija gasova sa efektom staklene bašte je 25 puta manja te se koristi 100 puta manje prostora za proizvodnju.

KFC ističe da će, ako projekat uspe, ovo biti prvi laboratorijski pileći medaljon dobijen iz pravih životinjskih ćelija. Ovakav proces proizvodnje više je etičan u odnosu na fabrički uzgoj jer laboratorijski dobijeno meso tokom proizvodnje ne uključuje odlazak životinja u večna lovišta, a pritom se medaljoni ne mogu smatrati vegetarijanskom verzijom jer se baziraju na životinjskom tkivu.

Sa 3D-štampama ovakvoga tipa sve se više ekseprimetiše, a testiranje ovog KFC proizvoda odviće se na jesen, s time da još nije poznato kada bi trebao da dođe u prodaju.

Izvor:itvesti
Foto: Bigstock-Gilmanshin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.