Muzika mržnje na Spotify-u i Deezer-u

Istraga platformi za streaming muzike koju je sproveo BBC, ukazala je na prilično velik broj rasističkih, antisemitskih i homofobnih pesama, nakon čega su navedene platforme započele veliku akciju čišćenja tih sadržaja.

Iako je teško proceniti koliko takvih sadržaja tačno ima na streaming platformama, BBC-evi istraživači su pronašli, kako kažu, „najmanje 20 pesama sa uznemiravajućim sadržajem“. U pesmama koje su otkrili glorifikuje se filozofija o nadmoći arijske rase, koriste antisemitski stereotipi, pa čak i slavi holokaust. Više od 30 bendova povezanih sa raznim organizacijama klasifikovani su kao grupe mržnje od strane grupa za ljudska prava, a otkriveno je da su u nekim slučajevima naslovi pesma i albuma koji su sadržali reči poput „arijevac“ i „belac“ uklonili takve izraze u naslovima, ali je sadržaj pesama ostao nepromenjen.

BBC ne želi da imenuje bendove i pesme koje sadrže takav govor mržnje kako ne bi pomogli ljudima u potrazi za takvim sadržajima. Vrlo često se radi o playlistama pesama i bendova koje su povezane sa NSBM (National Socialist Black Metal) podžanrom metala koji dolazi najčešće iz istočne Evrope i Rusije.

Streaming platforme se protiv ovoga bore tehnologijom koja pronalazi sporne reči ili fraze u tekstovima pesama, ali takođe se oslanjaju i na prijave korisnika. „Stalno razvijamo, poboljšavamo i implementiramo tehnologiju za monitoring sadržaja na našem servisu koji je u suprotnosti sa našom politikom, uključujući sadržaje označene kao „sadržaj mržnje“, navodi Spoitfy u svojem saopštenju vezanom uz otkrića BBC-a.

Apple Music je izjavio da je uklonio većinu pesama na koje je ukazao BBC, dok se ostale nalaze pod istragom, a iz YouTube Music-a kažu da su naporno radili na razvoju odgovornih smernica kako bi definisali i jasno stavili do znanja koji je sadržaj neprihvatljiv ili kada umetničko izražavanje prelazi granice, dok je Deezer rekao da ne odobrava mržnju ili diskriminaciju i da postoji postupak za rešavanje tih problema.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-nikkimeel

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.