YouTube će omogućiti seckanje tuđih videa i deljenje isečaka iz njih

Iz YouTube-a ovoga su objavili kako su pustili u probni rad novu funkciju – YouTube Clips, koju su poslednjih godina zazivali kreatori sadržaja, ali i korisnici kojima je zanimljivo da iseku deo videa i podele ga putem društvenih mreža.

Do sada su se za to morali da koriste neki spoljni softver ili servis, ali pojavom YouTube Clipsa moći će to učiniti direktno unutar interfejsa YouTube-a. Jednom kada opcija Clips u potpunosti zaživi, ispod svakog videa koji će je podržavati pojaviće se malena ikona makaza.

Pritiskom na istu dobićete mogućnost označiti isečak koji želite, u trajanju od 5 do 60 sekundi, dati mu naziv i sačuvati ga kao sopstveni „clip“.

Kao takav, on će imati svoj jedinstveni URL koji će se moći da se podeli na društvenim mrežama, embeduje unutar sopstvenih stranica, poslati link e-mailom tj. sa njime će se moći da učini bilo šta što se inače može sa videima sa YouTube-a.

Drugim rečima, isečak iz tuđeg videa moći će sasvim legalno i bez problema sa autorskim pravima biti podeljen dalje i tako dobiti „novi život“.

Za sada YouTube ovu mogućnost tretira kao eksperimentalnu, pa ju je dao na raspolaganje tek manjem delu korisnika.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/Pixinoo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.