WhatsApp će enkripcijom štititi i backupove razgovora

Facebook-ova mobilna aplikacija za dopisivanje koju koristi preko 2 milijarde ljudi, WhatsApp, i dalje se bori sa kritikama javnosti vezanima za privatnost podataka. Verovatno kako bi vratili deo izgubljenog poverenja korisnika, počeli su rad na još jedinom delu svojeg sistema koji nije bio u potpunosti zaštićen enkripcijom.

Kako javlja WABetainfo, WhatsApp za neku buduću verziju svojih iOS i Android aplikacija razvija novi sloj enkripcije kojim bi se zaštitile i bezbednosne kopije podataka postavljene u oblak. Naime, za slučaj da niste znali, ova aplikacija već dugo koristi end-to-end enkripciju za sve razgovore koji se u njoj odvijaju, što znači da ih niko, osim primaoca i pošiljaoca poruke, ne može pročitati.

Međutim, postoji jedan način na koji neko, bio on haker ili policijski inspektor s nalogom suda, može doći do vaših podataka – a to je putem pristupa njihovoj bezbednosnoj kopiji. WhatsApp omogućava korisnicima da sve svoje razgovore arhiviraju na preferirani oblak – bio to iCloud ili Google Drive.

Takav se backup podataka može potom iskoristiti u slučaju kada menjate ili izgubite telefon, jer iz njega možete vratiti svu svoju istoriju interakcija na novi uređaj. Međutim, backupovi na ovim servisima nisu zaštićeni end-to-end enkripcijom, a vlasnici servera na kojima se nalaze (Apple i Google) mogu dati istražiteljima sa sudskim nalogom pristup istima.

To se u prošlosti i događalo u raznim istragama ozbiljnih zločina. Ali, u Facebook-ovoj kompaniji očito imaju nameru to da promene. Prema screenshotima koji su dospeli u javnost, WhatsApp će uskoro dobiti mogućnost zaštite backupa pomoću lozinke. Ona će biti privatna, niko neće moći da je vidi, a samim time i bezbednosna će kopija podataka sa WhatsApp-a postati zaštićena enkripcijom.

Neslužbene najave govore da će ovaj dodatni sloj bezbednosti biti dostupan u nekoj budućoj verziji WhatsApp-a na iOS-u i Android-u, ali nije poznato kada. Inače, rok za prihvatanje novih pravila privatnosti i dalje je postavljen na 15. maj, a oni koji ih ne prihvate ostaće bez većeg dela funkcionalnosti ove mobilne aplikacije.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/ Dzmitrock

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.