Android će upozoravati korisnike da paze kuda hodaju dok gledaju u telefon

U programskom kodu Google-ove mobilne aplikacije Digital Wellbeing, tačnije njenoj beta verziji, od nedavno dostupnoj za preuzimanje, primećena je nova opcija koju telefoni do sada nisu imali. Pored toga što ova aplikacija prati koliko i kada korisnici spavaju, koliko gledaju u telefon i slično, uskoro bi mogla da počne da pazi i da ne nastradaju u saobraćaju, pišu itvesti.

Nova opcija, nazvana Heads Up, ima cilj da upozori korisnika da ne gleda isključivo u telefon dok hoda ulicom, kako se ne bi zaletio u druge ljude ili rasvetne stubove, ili kako ne bi podleteo pod nailazeći automobil. Kada se uključi, Heads Up će pratiti pokrete korisnika i otkrivati kada on istovremeno hoda i koristi telefon, pa će mu u tim slučajevima poslati upozorenje da se koncentriše na okolinu.

„Koristite ovu opciju s oprezom“, kažu autori aplikacije, „Heads Up ne može da zameni pažljivo ponašanje“. Opcija je i dalje u razvoju, tj. nije dostupna krajnjim korisnicima. Oni koji imali prilike da je isprobaju kažu kako im, dok hodaju, telefon putem pop-up prozora javlja stvari kao što su „Budi oprezan“, „Gledaj napred“, „Fokusiraj se“, „Pazi kuda hodaš“ i slične.

Hodanje sa telefonom u ruci i bez obraćanja pažnje na saobraćaj i okolinu sve je veći problem u svetu. Zbog toga su poneki gradovi i države već regulisali pitanje neopreznog hodanja ulicom – među njima prvi su sa kaznama za neoprezne korisnike telefona krenuli na Havajima, a potom su slične predloge iznosile i vlasti Čikaga. Litvanija je krajem 2018. godine donela zakon koji zabranjuje korišćenje telefona za pešake, dok prelaze ulicu i neposredno pre toga, kako bi sprečila pogibije zbog neopreznog hodanja ulicom. Kazna za ovakvo ponašanje u Litvaniji iznosi 40 evra, pišu itvesti.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock- Rangizzz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.