Xiaomi prestigao Samsung i postao broj 1 u Evropi

Poslednjih godinu-dve, stanje na tržištu pametnih telefona bilo je veoma uzburkano. Huawei je ispao iz najboljih pet, Samsung jedva zadržava globalno vodstvo, Apple gubi drugu pozicuju, a u svemu tome kao najjači kandidat pojavljuje se Xiaomi. Ovaj put, na evropskom tržištu prestigao je i Samung, i tako zauzeo prvu poziciju u broju isporučenih pametnih telefona.

Naime, reč je o rezultatima za drugi kvartal ove godine. Prema brojevima Strategy Analytics, Xiaomi je u Evropi u periodu od aprila do juna ove godine isporučio 12.7 miliona pametnih telefona, što je skok od 67.1% u odnosu na isti period prošle godine, a isti rezltat im je doneo 25.3% tržišnog udela. Samsung je u istom periodu isporučio oko 12 miliona jedinica ili za 7% manje u odnosu na isti period godinu pre, čime su zauzeli 24% tržišnog udela.

Ovom Xiaomi rezultatu su navodno najviše pomogla tržišta Španije, Italije, Rusije i Ukrajine. Takođe, dobrim delom ovom uspehu mogu zahvaliti i značajan pad druge kineske kompanije Huawei, čiji su telefoni do američkih sankcija bili značajno uspešni.

 

Izvor: itvesti 
Foto: Bigstock-Iryna Imago

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.