Srbija 62. u svetu prema prosečnom download-u

Prema podacima Cable.co.uk zapadna Evropa i Severna Amerika dominiraju u brzinama Interneta u svetu. U međuvremenu, afrički kontinent, Južna Amerika, Bliski istok i Azija čine najveći deo sveta najsporijih veza na Internet, pišu itvesti.

Cable.co.uk je uporedio dostupne podatke za 224 zemlje sveta za prosečne brzine downloada. Usto, Cable.co.uk uporedio je i cene od 1 GB mobilnih podataka u više od 200 zemalja, kao i troškove širokopojasnih paketa u više od 200 zemalja.

Najviše zemalja u kojima su mobilni podaci najjeftiniji su zemlje bivšeg SSSR-u i okolini, a neke od najskupljih zemalja prema ceni Interneta su u Severnoj Americi, Africi i zapadnoj Evropi.

Mobilne usluge širokopojasnog Interneta su skoro sveprisutne u svetu za razliku od fizičke širokopojasne infrastrukture pa je cena Interneta u područijima mobilne širokopojasne infrastrukture poprilično skuplja od onih područija gde postoji i fizička širokopojasna infrastruktura. Ali, još uvek postoje područija, odnosno zemlje u kojima postoji samo 2G infrastruktura koja pruža samo pozive i/ili SMS-ove a prenos podataka nije dostupan. To su Božićno ostrvo, Eritreja, Severna Koreja, Maršalska ostrva, St. Pierre i Miguelon, Južni Sudan, Tuvalu, Venecuela, Wallis i Fatuna, Kongo i Zimbabve, prenose itvesti. 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-sarayut

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.