Xiaomi će masovno proizvoditi električne automobile već početkom 2024.

Lei Jun, prvi čovek Xiaomi-ja, tokom dana posvećenoga investitorima u ovu kompaniju, najavio je da će u njihovim pogonima serijska proizvodnja električnih automobila započeti već u prvoj polovini 2024. godine.

Podsetimo, oni su za te svrhe prošlog meseca registrovali kompaniju Xiaomi Automobile u kojoj su već tada imali oko 300 zaposlenih. Isto tako, u narednih 10 godina Xiaomi bi u automobilski biznis trebao da uloži čak 10 milijardi američkih dolara, a trenutačno se bave istraživanjem tržišta, korisničkih preferencija i obavljanjem potrebnih inspekcija u snadbevnom lancu koji bi trebao da posluži za proizvodnju električnih vozila.

Razvoj automobila inače je višegodišnji projekat, za koji i najvećima treba barem pet godina, pa stoga rok od nešto više od dve godine – od ideje do serijske proizvodnje – zvuči prilično ambiciozno. Nakon što je CEO kompanije javno izneo planove, a kasnije ih je na kineskoj društvenoj mreži Weibo potvrdio i direktor međunarodnog odeljenja marketinga Zang Ziyuan, cena deonice Xiaomi-ja na berzi u Hong Kongu porasla je za oko 5%.

U međuvremenu je ubrzano i zapošljavanje u filijali Xiaomi Automobile. Kinezi za sada ne otkrivaju hoće li električne automobile proizvoditi i prodavati pod svojom markom, ili će ih samo razvijati i proizvoditi za neke druge, postojeće, auto kompanije.

Kako bilo, svetsko tržište električnih vozila u velikoj je fazi ekspanzije, a isto tako raste i potražnja za električnim automobilima u Kini. Prema analitičarima Canalys-a, tamo će ove godine biti prodato 1,9 miliona električnih vozila, što će biti rast od 51% u odnosu na prošlu godinu. Planovi Xiaomi-ja nisu ništa manje ambiciozni – u prve tri godine poslovanja planiraju da proizvedu (i prodaju) oko 900 hiljada vozila.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-Iryna Imago

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.