Novi Winamp dolazi uskoro

Winamp je muzički player uz kojeg su krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina odrastale generacije. Izvorno je on bio proizvod američke kompanije Nullsoft. Pokrenut je 1997. godine kao maleni besplatni program za Windows koji je stekao globalnu popularnost, a mogao se nadograđivati raznim dodacima, ulepšavati skinovima i slično.

Od 1999. godine vlasnik mu je bio AOL, a od 2014 od potpunog ga je gašenja spasio sadašnji vlasnik, Radionomy. Ali, Winamp nije dobio službenu nadogradnju od verzije 5.5 izdate još 2007. godine. Ipak, već se tri godine najavljuje kako će se legenda vratiti u novom ruhu – i napokon se po tom pitanju dogodio vidljivi pomak.

Na stranici Winamp.com trenutno se nalazi uvodni ekran na kojem se moguće upisati i tako među prvima dobiti priliku instalirati prvu beta verziju ove aplikacije za preslušavanje muzike.

Na istom mestu vidimo i novi vizualni identitet i logotip Winamp-a, kojim bi player trebao da zagazi u novo poglavlje svoje istorije. O funkcionalnostima, dizajnu i drugim karakteristikama za sada nema službenih informacija.

Ako ćemo se voditi onime što piše na osveženom webu, Winamp bi u novom izdanju trebao da dobije mogućnosti poput muzičkog streaminga, slušanja muzike iz clouda i preslušavanja podcasta ili streaminga radijskih stanica. Isto tako, mogao bi biti primarno mobilna, a ne desktop aplikacija.

Na novom sajtu Winampa se navodi i kako će on postati centralno mesto za autore, omogućiće im objavljivanje muzičkih dela, davati im kontrolu nad vlasništvom i spajati ih sa obožavaocima.

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-Romo Lomo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.