Pripremite svoja čula za film „Memorija“

Tajlandski reditelj Apičatpong Verasetakul poveo je ovoga puta Tildu Svinton na metafizičko putovanje u prašume daleke Kolumbije i sebi obezbedio Glavnu nagradu žirija na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu gde je film „Memorija“ premijerno izveden. Domaća publika je imala priliku da se upozna sa nanovijim ostvarenjem Verasetakula na nedavno završenom 27. Festivalu autorskog filma. Film „Memorija“ je u bioskopima širom Srbije.

Tilda Svinton glumi Džesiku, ona je Engleskinja koja živi u Kolumbiji, bavi se vrtlarstvom i prodaje cveće. Odlazi u Bogotu kako bi posetila sestru Karen i njenog muža Huana, pošto je Karen u bolnici zbog misterioznih respiratornih tegoba. Jedne noći, Džesiku iz sna probudi čudan prasak ili jak zvuk. Neće se smiriti dok ne otkrije o čemu je reč.

Apičatpong Verasetakul je prepoznat kao jedan od najoriginalnijih filmskih stvaralaca u savremenoj kinematografiji. Njegov pređašnji rad je internacionalno prepoznat i doneo mu je 2010. godine Zlatnu palmu u Kanu za film „Ujak Bonmi koji može da se seti svojih prethodnih života“. O svom najnovijem ostvarenju „Memorija“ i saradnji sa Tildom Svinton i Žane Balibar rekao je:

„Napisao sam scenario za ovaj film sa Tildom i Žane na umu. Želeo sam što pre s njima da radim. Kako bi život bio izazovniji shavtio sam da bi lokacija za snimanja trebalo da bude inostranstvo. Zašto da ne Latinska Amerika? Naposletku, ovo je film o tome kako treba da se sinhronozujemo sa zemljom, sa drugima i sa samima sobom. Veoma sam zahvalan što sam svedočio potrazi Tilde i Žane za likovima koje tumače – Džesikom i Agnes. Tilda je otvorena za transformacije, kao voda, dok je Žane pratila svoj instikt tokom snimanja. Tu su i zen momenti koji su me inspirisali i nadahnuli me “.

Glumica prepoznatljiva po moći transformacije, Tilda Svinton posvećena je radu sa najinventivnijim rediteljima današnjice. Sarađivala je sa Džimom Džarmušom, Lukom Guadanjinom, Bong Džon Huom, kao i sa Vesom Andersonom ( njihov najnoviji film „The French Dispatch“ je trenutno u bioskopima).

Film „Memorija“ je u bioskopima širom zemlje.

Izvor: TOPFM-MCF PR
Foto: Bigstock-Denis Makarenko

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.