Žilijet Binoš u filmu „Mač sa dve oštrice“

Svetski poznata Parižanka, dobitnica nagrade Oskar Žilijet Binoš ponovo u saradnji sa legendarnom rediteljkom Kler Deni (Claire Denis) donosi na veliko platno psihološku, romantičnu dramu, ali ovaj put protkanu elementima trilera. Od 27. oktobra francuska romansa „Mač sa dve oštrice“ (Both Side of the Blade) naći će se na repertoaru domaćih bioskopa kada prvi put pred kamerama nastupaju Binoš i miljenik francuskih sineasta i poznati glumac Vensan Lendon.

Priča o ljubavnom trouglu očarala je i žiri prestižne filmske smotre te je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu film nagrađen Srebrnim medvedom u kategoriji za najbolju režiju, upotpunjavajući dugogodišnje iskustvo rediteljke i scenaristkinje Kler Deni koja broji mnoge nagrade i nominacije uvaženih filmskih festivala („Stars at Noon“, „Let the Sunshine In“, „High Life“ itd.).

Pariz, a već je zima, Sara i Žan se vole i već nekoliko godina žive zajedno. Njihova ljubav ih čini srećnim i jakim, između njih postoji međusobno poverenje, kao i požuda koja nikad ne zamire. Jednog dana, Sarin put se ukršta sa putem bivšeg ljubavnika koji ju je i upoznao sa Žanom koga je, bez oklevanja, ostavila radi nove ljubavi.

Radeći zajedno na scenraiju sa spisateljicom Kristin Ango (Christine Angot) po čijoj noveli je i snimljen film, rediteljka filma „Mač sa dve oštrice“ Deni navodi: „Ovo je jednostavna priča, Sara i Žan žive zajedno kao par. Jednog dana Sara je slučajno ugledala Fransoa, bivšeg ljubavnika, ali i u Kristininom romanu i u filmu, jednostavnost je varljiva, to je način suzbijanja klišea. Klišea o obrascima ponašanja koji svi poznajemo, žena rastrzana između dva muškarca i koja pati od toga“ zatim dodajući „Za mene je scenario poput gline koja se postepeno oblikuje.“

The Hollywood Reporter iznosi da je ovo najbolje što dolazi od Kler Deni, dok francuski Le Figaro ističe „osete se varnice“. Da su kritike filma pozitivne ističe i španski El Pais „Sve u svemu rediteljka Deni vas uvlači u tenziju i misteriju njene drame dajući na kraju mudro rešenje za svaku ljubavnu dilemu. Upravo zbog toga film vredi pogledati.“

Izvor: TOPFM-MCF PR
Foto: Bigstock-Denis Makarenko

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.