Apple-ov MacBook Pro bi mogao da dobije ekran osetljiv na dodir

Kompanija Apple navodno radi na MacBook-u Pro koji će imati ekran osetljiv na dodir, tvrdi Bloomberg-ov novinar Mark Gruman, prenose itvesti.

Iako još uvek nije poznato da li će se zaista naći na tržištu, Gruman navodi da bi se MacBook Pro sa ekranom osetljivim na dodir mogao pojaviti 2025. godine. U svom izveštaju piše da je reč o OLED tehnologiji umesto Mini LED ekrana koje trenutno koriste 14 i 15-inčni modeli.

Projekat je navodno u relativno ranoj fazi, ali su inžinjeri „aktivni“ iako nema finalnog plana za plasiranje ovakvog MacBook-a Pro na tržište. Apple je poznat po promeni svojih planova, a i ranije smo videli prototipe MacBook-a sa ekranima osetljivim na dodir i druge uređaje koji nikada nisu „ugledali svetlost dana“.

Ipak, MacBook Pro o kom se spekuliše imao bi i druga poboljšanja, ali uglavnom bi zadržao istu formu kao i trenutni modeli sa razlikom koju bi činio pomenuti ekran.

Ako se pomenuti MacBook Pro zaista nađe u prodaju, to bi bila velika stvar za Apple. Kompanija je ranije izbegavala touchscreen tehnologiju za svoje macOS uređaje čak i uprkos razvoju iPadOS-a i dolaskom aplikacija na desktop koje su pogodne za ekrane osetljive na dodir. Nekadašnji direktor Apple-a Steve Jobs je kritikovao kompjutere sa ekranima osetljivim na dodir, kao i one koji koriste „pametne“ olovke.

Umesto ekrana osetljivih na dodir, Apple je preferirao Touch Bar za MacBook laptopove od 2016. do dolaska redizajniranog 14 i 16-inčnog modela MacBook-a Pro 2021. godine. Od tada je tehnologija postala uobičajena na mnogim laptopovima sa Windows-om, a brojni dodaci za iPad su praktično pretvorili tablet u MacBook.

Ukoliko MacBook Pro sa ekranom osetljivim na dodir stigne do proizvodnje, macOS-u će verovatno trebati značajne promene.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstockphoto/palinchak

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.