Apple-ov sat može pomoći u predviđanju i borbi protiv stresa

Stres je jedan od velikih problema modernog doba i današnjeg užurbanog načina života i ne čujemo retko kako i doktori pri dijagnozama znaju da spomenu upravo stres kao jedan od faktora koji je mogao da doprinese nastanku ili razvoju bolesti. Ljudi se na različite načine pokušavaju boriti sa stresom, izbeći ga koliko je moguće i ublažiti njegove posledice – praktikuju meditaciju, jogu i slično.

Kako je pokazalo istraživanje koje su sproveli kanadski naučnici sa Univerziteta u Waterloou, stres je moguće predvideti i putem pametnog sata. Konkretno, oni su sproveli istraživanje na najpopularnijem nosivom uređaju na tržištu – Apple Watch-u, modelu Series 6. Za prikupljanje podataka koristili su opciju EKG-a koja je dostupna i na drugim modelima Apple-ovog sata, ali i satovima drugih proizvođača.

Njihovo istraživanje je pokazalo blisku vezu između podataka koji se dobiju putem EKG-a poput ubrzavanja i usporavanja otkucaja srca sa nivoom stresa zabeleženom u to vreme. Na temelju tih podataka algoritam mašinskog učenja napravio je prediktivni model za stres, odnosno za predviđanje stresa.

U istraživanju se navodi kako, s obzirom na veliki nivo preciznosti spomenutog modela, Apple-ov sat ima obećavajući potencijal za predikciju stresa. Takođe, kako sat prikuplja puno veću količinu podataka, u zaključku istraživanja savetuje se da bi se u modele predviđanja stresa mogli integrisati i podaci o spavanju i aktivnostima kako bi rezultati, odnosno mogućnost predviđanja bila još preciznija.

Između ostalog, istraživači predlažu kako bi se Apple Watch mogao iskoristiti i za pomoć osobama koje su pod stresom te bi im, kada se pojave prvi signali stresa, mogao ponuditi pomoć kroz npr. vežbe disanja ili meditaciju i time smanjiti stres i pomoći u održavanju dobrobiti korisnika.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock/dimanikin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.