Microsoft prestaje da prodaje licence za Windows 10

Microsoft je objavio da prestaje sa prodajom licenci za Windows 10 od 1. februara ove godine. To je objavio na stranicama svih verzija Windows-a 10 u Microsoft Store-u, gde upozorava da je zadnji dan kada se mogu kupiti licence 31. januar. Drugim rečima ovo se odnosi na sve verzije sistema Windows 10 koje su trenutno dostupne, uključujući Home, Professional i Workstation.

„31. januara 2023. biće zadnji dan kada se preuzimanje sistema Windows 10 nudi u prodaji. Windows 10 ostaće podržan sa bezbednosnim ažuriranjima koja pomažu u zaštiti vašeg računara od virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog softvera do 14. oktobra 2025,“ kažu iz kompanije, a prenose itvesti. 

S druge strane, kupovina licenci (keyeva) za Windows 10 i dalje će zapravo biti moguća jer će licence i dalje biti dostupne kod drugih online prodavaca, što znači da se prestanak prodaje licenci Windows-a 10 odnosi samo za kupovinu u Microsoft-ovoj prodavnici aplikacija.

Windows 10 koji nakon 1. februara kupite kod drugih prodavača biće potpuno funkcionalan i imaće puno podršku do 2025. godine, mada je za očekivati da će ažuriranja biti sve manja kako će vreme prolaziti, jer Microsoft sve karte baca na Windows 11, a u tišini radi na sledećoj velikoj verziji (Windows 12?) koja bi mogla biti predstavljena za dve godine.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-DimaBerlin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.