Dostupna nadogradnja Chrome-a koja štedi memoriju i energiju

Google-ov Chrome je najpopularniji internet browser na svetu, uprkos kritikama oko nezasitnosti kad je reč o računarskim resursima. Preveliku potrošnju energije i zauzeće radne memorije Google-ovi stručnjaci u Chrome-u su već više puta pokušali da poprave, a najozbiljniji korak u tom smeru učinjen je sa najnovijom verzijom, brojčane oznake 110. Ona je sada puštena u javnu distribuciju na stabilnom kanalu, a mogu je preuzeti svi oni čiji browseri su trenutno na nekoj od starijih verzija.

Nadogradnjom na verziju Chrome 110 svima će biti dostupne opcije nazvane Memory Saver i Energy Saver, predstavljene za ograničen broj korisnika u decembru, sa verzijom 108. U narednim nedeljama će one postupno biti aktivirane svim korisnicima. Oni koji to žele, moći će ih i ručno isključiti u meniju.

Kako bi tabovi radili bolje i „glatko“, a računarski memorijski resursi bili manje opterećeni, Google Chrome omogućava deaktiviranje tabova koji neko vreme nisu korišćeni, a otvoreni su u pozadini. Kada je ova opcija aktivirana, oni se gase nakon izvesnog razdoblja neaktivnosti. Jednom kada im se korisnik vrati, takve deaktivirane kartice će se automatski osvežiti i aktivirati.

Ovo je posebno korisno onima koji žele u aktivnoj kartici, na primer, igrati igre ili gledati video zapise, bez da im pozadinski procesi „otimaju“ radnu memoriju. Memory Saver neće se aktivirati kada tab u pozadini „vrti“ video i audio zapise, video konferencije, deljenje ekrana, aktivno preuzima sadržaj sa weba, vezan je uz neki priključeni USB ili Bluetooth uređaj ili pak sadrži delimično popunjene formulare.

Opciju je moguće ručno aktivirati ili deaktivirati u meniju Settings/Performance.

U slučaju kada je Chrome instaliran na laptopu sa baterijom, optimizacija korišćenja energije doneće i duže trajanje baterije. Chrome će, kada je ona aktivna, smanjiti potrošnju ostalih resursa, frekvenciju osvežavanja i ostale pozadinske procese. Štednja baterije aktiviraće se automatski, kada uređaj radi na baterije ili kada su one pri kraju sa kapacitetom. I ovu opciju moguće je ručno aktivirati ili deaktivirati u istom meniju (Settings/Performance).

 

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-bigtunaonline

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.