Viši kvalitet 1080p videa biće rezervisan za pretplatnike na YouTube Preminum-u?

Nekolicina pretplatnika na YouTube Premium-u ovih dana je primetila jednu malu, ali značajnu promenu u interfejsu svog omiljenog video servisa. U meniju, u kojem se može odabrati kvalitet reprodukcije video zapisa, pojavila se nova opcija – „1080p Premium“. Uz nju stoji i napomena „Enhanced bitrate“, što bi značilo da je pretplatnicima na YouTube-ovu uslugu omogućeno gledanje FullHD (1080p) video sadržaja nešto višeg kvaliteta zapisa.

Prve informacije o tome objavljene su na Redditu, a ubrzo su se i iz samog YouTube-a oglasili i potvrdili da je reč o eksperimentu, koji je trenutno dostupan manjem krugu pretplatnika. Ovaj test dolazi koji mesec nakon što se saznalo da YouTube razmišlja o ograničavanju rezolucije, odnosno da bi 4K sadržaji mogli postati dostupni isključivo pretplatnicima. Nakon vrlo negativnih reakcija javnosti na taj potez, od njega su, čini se, odustali, ali su smislili nov način kako da daju dodatnu vrednost onima koji plaćaju pretplatu.

Prema službenoj izjavi, koju su za The Verge dali preko portparola, „1080p je verzija iste rezolucije, ali s poboljšanim bitrateom, koji pruža više informacija po pikselu, što rezultuje boljim iskustvom za gledaoce“. Napomenuli su i da postojeći kvalitet 1080p zapisa, dostupna svim korisnicima, neće biti promenjena.

Jedan je korisnik Reddit-a potom analizirao razliku između obične i premium verzije 1080p videa, pa zaključio da standardni video troši oko 8 Mbps saobraćaja, a premium 13 Mbps, za isti sadržaj (uz napomenu da YouTube koristi tehnologiju varijabilnog bitratea koja se aktivno prilagođava prikazanom sadržaju). Oni koji žele najbolji dostupni kvalitet videa, dakle, mogli bi u budućnosti to i da dobiju – za 9,55 evra mesečno, pišu itvesti.

Foto: Bigstock/Pixinoo
Izvor: itvesti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.