Margaret Kvoli i Džo Alvin u ostvarenju „Zvezde u podne“

Godina 2022. bila je uspešna za istaknutu rediteljku Kler Deni (Claire Denis). Njeno ostvarenje „Zvezde u podne“ (Stars at Noon) snimljeno prema motivima romanu američkog pisca Denisa Džonsona, koje je prikazano na nedavno završenom 51. FEST-u, a koje je svoju svetsku premijeru imalo na filmskom festivalu u Kanu gde je i ovenčano Gran prix nagradom, naći će se na repertoaru domaćih bioskopa od sutra, 16. marta.

Popularni glumci mlađe generacije Margaret Kvoli (Margaret Qualley) i Džo Alvin (Joe Alwyn) našli su se kao glavni akteri u priči o mladoj američkoj novinarki zaglavljenoj u današnjoj Nikaragvi koja se zaljubljuje u misterioznog Britanca koji se čini kao njena najbolja šansa za bekstvom. Međutim, ona ubrzo shvata da bi on mogao biti u većoj opasnosti od nje sama.

„Kao i u knjizi, žele sam da prikažem slučajan susret koji prerasta u ljubav, veliku privlačnost koja proždire i zaslepljuje“ istakla je rediteljka.

Nekadašnja saradnica i asistentkinje uvaženih rediteljskih imena kao što su Vim Venders i Džim Džarmuš ističe da je roman Denisa Džonsona, koji je poslužio kao inspiracija za snimanje filma, relativno kasno otkrila, pre 15 godina:

„Njegovo pisanje me je zateklo. Način na koji postavlja fikciju usred civilnog rata, njegov ton – sirov, ironičan, nežan – probadao me je. Njegova sposobnost da opiše razočarenje svojih likova prosto zadivljuje.“ rekla je rediteljka dodajući da „Zvezde u podne“ prenose pišćevu priču „On je kao mlad otišao u Niakragvu da izveštava o građanskom ratu. Želeo je da postane novinar, ali su svi njegovi članci odbijeni. Čini se da je tamo poršao kroz pakao, bez novca i bez nade. Vrativšiv se u Sjedinjene Amričke Države odlučio je da napiše roman koristeći njegove beleške i članke.“

Radnja filma „Zvezde u podne“ smeštena je u savremeno doba, u Nikaragvi, a mesto snimanja filma bila je zemlja Panama.

Da je 2022. godina bila učinkovita za francusku rediteljku Kler Deni govori i nagrada Srebrni medved za najbolju režiju na prošlogodišnjem Berlinalu koja je pripala Deni za film „Mač sa dve oštrice“.

Izvor: TOPFM/MCF PR
Foto: Bigstock-Denis Makarenko

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.