Chrome će uskoro pretvarati PDF dokumente u tekst koji može čitati naglas

Google dodaje tehnologiju OCR (optičko prepoznavanje znakova) u Chrome kako bi olakšao interakciju sa PDF-ovima osobama sa slabim vidom. Ova tehnologija će konvertovati PDF dokumente u tekst koji će biti pristupačniji, posebno za korišćenje čitača ekrana koji će ih čitati naglas. Ovaj alat će takođe obezbediti opise slika.

Google navodi da će ova mogućnost biti dostupna u „narednim mesecima“. Kompanija takođe planira da proširi funkcionalnost i na druge platforme kasnije ove godine, iako nije navela koje platforme će dobiti nadogradnju. Zatražili smo dodatne detalje od Google-a i obavestićemo vas ako dobijemo odgovor.

Ova nova funkcija se uvodi kao deo šire inicijative u oblasti obrazovanja, koja uključuje licenciranje aplikacija za Chromebook-ove u školama i besplatan pristup Adobe Express-u u Sjedinjenim Američkim Državama. Administratori će takođe imati veću kontrolu nad tim šta učenici i nastavnici mogu pristupiti na svojim Chromebook-ovima – mogu zabraniti kopiranje i lepljenje teksta sa određenih veb stranica, kao što su alati za generativnu veštačku inteligenciju koji bi im mogli pomoći da varaju na testovima. Korisnicima će biti lakše da isključe kameru ili mikrofon bez obzira gde se nalaze u Chrome OS-u.

Mogućnost čitanja naglas PDF dokumenata je pre svega namenjena učionicama, gde će učenici sa problemima sa vidom lakše čitati skenirane materijale ili neophodne istraživačke članke. Međutim, ovo će takođe učiniti internet pristupačnijim za širu javnost. Nije retkost da veb stranice koriste PDF dokumente za postavljanje uslova korišćenja ili drugih važnih informacija. Ova nadogradnja će omogućiti većem broju ljudi da pristupe tim informacijama.

Foto: Bigstock-bigtunaonline
Izvor: itvesti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.