„Indijana Džons i artefakt sudbine“: Poslednji nastavak kultne franšize

Od istaknutog reditelja Džejmsa Mangolda („Hod po ivici“, „Logan“) stiže poslednje poglavlje sage o jednom od najvećih filmskih heroja. Film „Indijana Džons i artefakt sudbine“ sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi premijerno će biti prikazan u sredu 28. juna u mts Dvorani, nakon čega će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji, a uoči premijere podesćamo se predhodnih avantura čuvenog arheologa.

Prvi film o Indijani Džons, „Otimači izgubljenog kovčega“ nastao je 1981. godine i već tada stekao veliku svetsku pažnju o čemu i govore četiri osvojene nagrade Oskar među kojima i nagrada za najbolje vizuelne efekte. Indijana Džons koga tumači Harison Ford zadužen je od strane američke specijalne jedinice vojske da uđe u trag neprocenjivom komadu koji je ključ za lociranje Zavetnog kovčega. Prvi film o harizmatičnom i šarmantnom arheologu, kao i sledeća dva, režirao je jedan od najboljih holivudskih sineasta, Stiven Spilberg.

Tri godine kasnije nastao je drugi deo franšize „Indijana Džons i ukleti hram”. I ovaj film je nagrađen Oskarom u kategoriji za specijalne efekte, a profesor Indijana, pevačica Vili Skot i dvanaestogodišnji dečak Šort Raund sticajem okolnosti završavaju u jednom seocetu istoka koje je snašlo gladovanje i koje krivi sebe za gubitak tri mistična kamena kao artefakta sreće. Indijana se zaklinje da će im vratiti vredno kamenje, što ga dovodi licem u lice sa smrtonosnim kultom.

Treći nastavak o Indijani Džons „Poslednji krstaški pohod” iz 1989. godine uz Harisona Forda dovodi još jedno svetsko lice filma, Šona Konerija kao Džonsa Seniora, Indijaninog oca. Neprijatelji su se vratili i kidnapovali Indijaninog oca, tokom svojih pokušaja da pronađu Sveti gral. Prateći trag od Amerike i Venecije do pustinje srednjeg Istoka sav je teret na Indijani da spase svoga oca, da spase Gral i da spase dan u neprekidnoj akciji.

Možda se činilo da je „Poslenji krstaški pohod“ poslednji nastavak o filmskom junaku, sve do 2008. godine kada je snimljen četvrti deo „Kraljevstvo kristalne lobanje” u kom poznati arheolog traga za Kristalnom lobanjom koju su vanzemaljci ostavili na Zemlji.

Nema sumnje da Indijana Džons ostaje jedan od najvoljenijih likova koji su ikada bili na bioskopskom platnu, a sada ga gledamo i u petom, poslednjem delu. Iako se činilo da se profesor penzionisao i rešio da vodi miran život, nevolje koje se javljaju i okružuju ga, ponovo bude u njemu nezaustavljivog avanturistu.

Izvor: TOPFM-MCF PR
Foto: Bigstock- DFree

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.