Održana premijera filma „Openhajmer“

Istorijska, biografska drama „Openhajmer“ sa Kilijanom Marfijem u naslovnoj ulozi od juče, 20. jula, nalazi se na redovnom bioskopskom repertoaru. Film Kristofera Nolana, reditelja koji je pet puta nominovan za Oskara, ostavio je bez daha gledaoce širom Srbije i očekivano, do poslednjeg mesta napunio bioskopske dvorane.

Film „Openhajmer“ sniman je na potpuno nov, revolucionaran način, kombinacijom 65mm IMAX® i 65mm trake velikog formata, uključujući, po prvi put ikada, IMAX® crno-belu digitalnu fotografiju.

Iz tog razloga, kako bi ljubitelji filmske umetnosti u potpunosti mogli da dožive ovo ostvarenje, sinoć je u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd održana svečana IMAX projekcija ovog naslova. Filmofili, zaljubljenici u Nolanov opus, kao i poznavaoci prilika koje su dovele do jednog od najvećih i najkontroverznijih izuma čovečanstva sa velikim nestrpljenjem čekali su prve kadrove na velikom platnu. Holom bioskopa vladala je svečana atmosfera, a projekcija je dočekana gromkim aplauzom. Punih 180 minuta koliko film traje publika nije skretala pogled, netremice su pratili svaku scenu i svaki dijalog, a nakon filma mogli su se čuti samo pozitivni komentari i reakcije oduševljenja.

„Openhajmer“ je nesumnjivo film koji će obeležiti ne samo ovu godinu, već novu eru filmske umetnosti. Karte za naredne dane prodaju se rekordnom brzinom, stoga na vreme rezervišite svoje ulaznice i uživajte u spektaklu koji pomera granice.

U ulozi Džeja Roberta Openhajmera gledaćemo Kilijana Marfija, dok Emili Blant tumači lik njegove supruge, biologa i botaničarke Ketrin Kiti Openhajmer. Dobitnik Oskara, Met Dejmon, glumi generala Lezlija Grouvsa Džuniora, direktora projekta Menhetn, dok je Robert Dauni Džunior u ulozi Luisa Strausa, osnivača Američkog komiteta za atomsku energiju. Nominovana za Oskara, Florens Pju glumi psihijatra Džin Tetlok, Beni Safdi igra teoretičara fizike Edvarda Telera, Majkl Angarano glumi Roberta Serbera, A Džoš Hartnet pionira američke nuklearne nauke, Ernesta Lorensa. U filmu OPENHAJMER takođe glumi i dobitnik Oskara Rami Malek, kao i osam puta nominovan za Oskara glumac, scenarista, producent i reditelj Kenet Brana, koji je ranije sarađivao sa Nolanom. U filmu glume i Dejn Dehan, Dilan Arnold, Dejvid Kramholc, Olden Erenrajh i Metju Modini.

Radnja filma zasnovana je na knjizi koja je osvojila Pulicerovu nagradu, Američki Prometej: Trijumf i tragedija Džeja Roberta Openhajmera koju su napisali Kai Berd i pokojni Martin Džej Šervin. Producenti su Ema Tomas, Čarls Roven iz Atlas Entertejnmenta i Kristofer Nolan.

Nolanovi filmovi, među kojima su Tenet, Dankerk, Međuzvezdani, Početak i trilogija Mračni vitez, zaradili su preko 5 milijardi dolara širom sveta i nagrađeni sa 11 Oskara i 36 nominacija, uključujući i dve nominacije za najbolji film.

Izvor: TOPFM-Taramount film PR
Foto: Bigstock-Denis Makarenko

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.