Evropska komisija pokrenula istragu protiv TikToka

Evropska komisija je pokrenula istragu protiv TikToka zbog navodnih prekršaja pravila Evropske unije, uključujući zaštitu dece, transparentnost oglašavanja, pristup podacima i privatnost maloletnih korisnika. Formalni postupak, pokrenut 19. februara, ima za cilj procenu da li je platforma prekršila Zakon o digitalnim uslugama EU (DSA).

Istraga će se fokusirati na više tačaka, uključujući procenu sistema rizika, posebno algoritamskih sistema, koji mogu uticati na zavisnost korisnika. Takođe će analizirati mere privatnosti, sigurnosti i bezbednosti koje su primenjene kako bi se zaštitili maloletni korisnici, uključujući podrazumevana podešavanja privatnosti. Komisija će takođe procenjivati transparentnost TikToka kao deo istrage.

Nepoštovanje ovih zahteva smatra se kršenjem DSA, zakona koji reguliše onlajn platforme s ciljem stvaranja bezbednijeg digitalnog okruženja. TikTok je već dostavio svoju analizu rizika, ali će se istraga nastaviti dok se ne ispita usklađenost sa DSA.

DSA, koji je stupio na snagu 27. oktobra 2022. godine, propisuje obaveze društvenim mrežama u borbi protiv nelegalnog sadržaja, zaštiti korisničkih prava i suzbijanju širenja dezinformacija. Sankcije za kršenje ovog zakona mogu uključivati kazne do 6% globalnog prometa kompanije.

TikTok, koji se kvalifikovao kao veoma velika onlajn platforma u aprilu 2023. godine, ima obavezu usklađivanja sa DSA do 31. avgusta 2023. Istraga nema zakonski određen rok za završetak.

Izvor: TopFm
Foto: Bigstock-bigtunaonline

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.