„Jadna stvorenja“: Kandidat za OSKARA od 8. februara u bioskopima

Film „Jadna stvorenja“ reditelja Jorgosa Lantimosa koji je nominovan u 11 kategorija za nagradu Oskar uključujući i nominaciju za najbolji film godine, naći će se u redovnoj bioskopskoj distribuciji od četvrtka, 8. februara. Karte za prve projekcije filma već se mogu naći na blagajnama bioskopa.

Svetsku premijeru Lantimosov film je imao na prestižnom festivalu u Veneciji gde je i osvojio glavnu nagradu, Zlatnog lava, a domaća publika imala je prilike da ga pogleda samo na Festivalu autorskog filma.

Glavna uloga u filmu poverena je popularnoj američkoj glumici Emi Stoun, koja je upravo za ulogu Bele Bakster u filmu Jadna stvorenja ovenčana Zlatnim globusom za najbolju glumicu u žanru komedije ili mjuzikla, a takođe nominovana je i za pomenutu nagradu Oskar.

Nakon filmova „Jastog“ i „Miljenica“ reditelj Jorgos Lantimos donosi pred bioskopsku publiku još jedno nesvakidašnje ostvarenje. „Jadna stvorenja“ su film o mladoj ženi Beli Bakster kao centralnoj figuri koju brilijantni naučnik dr Godvin Bakster ponovo vraća u život. Nakon reanimacije Bela je sposobna ponovo da živi, iako nespretna i detinjasta u početnim etapama napretka, pod Bakterovom zaštitom ona je željna da sve iznova uči. Ipak, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, zajedno sa uglađenim i razvratnim advokatom Dankanom Vederbernom beži od kuće, u vrtoglavu avanturu.

Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu.

Pored Eme Stoun, u glumačkoj postavi našli su se i Vilijem Defo kao naučnik Bakster i Mark Rafalo u ulozi advokata Vederberna, za koju je i nominovan za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. Scenario za film potpisuje Toni Meknamara, a film je baziran na adaptaciji istoimene knjige škotskog pisca Alasdira Greja.

Izvor: Top FM, MegaCom film
Foto: Youtube printscreen

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.