Dokumentarni film „Trka na kraju sveta” na 71. Martovskom festivalu

Dokumentarni film „Trka na kraju sveta” (2024) u režiji Galeba Nikačevića premijerno će biti prikazan u utorak, 26. marta u 15.30 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda u okviru programa 71. Martovskog festivala.

„Trka na kraju sveta” donosi uzbudljivu priču o trkačkoj ekipi iz Srbije, koja je osvojila prvo mesto u 500 km štafetnoj trci u surovoj pustinji Atakama.

Krajem novembra 2023. godine trkačka ekipa iz Srbije BURT (Belgrade Urban Running Team) učestvovala je u TSP- u (The Speed Project), 500 km dugoj štafetnoj trci u Atakami u Čileu, najsuvljoj pustinjii na svetu, duboko u Andima, istrčala je za manje od 35 sati, osvojila prvo mesto i oborila rekord ove surove staze. Taj deo se naziva i „Ruta del fin del mundo“ (put na kraju sveta) i najjužnija je tačka Latinske Amerike. Pored nadmorske visine do 3400 metara, karakterističan je po temperaturnim razlikama od preko 30 stepeni u toku dana, vetrovima, peskom i prašinom. Agelast produkcija ih je pratila u ovom najvećem izazovu do sada, kako za trkače, fizički i mentalno, tako i za samu produkciju.

Rezultat toga je film „Trka na kraju sveta”. Burt je deo Bridge The Gap pokreta i adidas Runnersa, pa su povezani sa dosta timova iz ovih globalnih trkačkih zajednica. Ipak, TSP, pored toga što je tako ekstremna i ekskluzivna trka, jedinstvena je i po tome ih približava i ljudima koji trče van konvencionalnih grupa, ali i onih nekonvencionalnih, koji bi se okupili samo za ovu priliku. Da bi se prijavili, timovi moraju da popune prijavu sa pitanjima o prethodnim iskustvima na sličnim projektima, planovima i logistici za trčanje u takvim uslovima.

Pripreme su počele u aprilu, a snimanja filma u avgustu 2023. godine. Mesec dana nakon povratka iz Čilea, izašao je ovaj film.

Film će na Martovskom festivalu imati svoju festivalsku premijeru i biće prikazan u revijalnom programu u kategoriji DOMAĆA PANORAMA.

Izvor: Top FM, Prior PR
Foto: Youtube printscreen

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.