Više hiljada sajtova pod napadom ilegalnih “rudara“ Monera

Bezbednosni stručnjaci otkrili su kako je u toku velika kampanja usmerena na hiljade web stranica širom sveta, a primarno unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Napad se odvija putem kompromitovane „third party“ skripte Browsealoud, britanske kompanije Texthelp, koja služi za olakšani pristup slepim i slabovidnim osobama „čitanjem“ sadržaja sa web stranica.

Ova je skripta poslužila kao vektor napada u sklopu kojeg su na ciljane web stranice putem ovih „zadnjih vrata“ ubacivane skripte putem kojih se rudare kriptovalute, i to koristeći procesorsko vreme posetilaca koji pregledaju napadnute stranice. Ovakvo „otimanje“ („cryptojacking“) računarkse snage zahvatilo je u prvom valu gotovo pet hiljada stranica koje imaju implementirane Browsealoud skripte. Iz kompanije čiji je ovo sistem potvrdili su napad i pokrenuli istragu.

Među stranicama koje su na ovaj način napadnute našle su se i one britanskog ministarstva zdravstva (NHS) i nekih vladinih agencija i jedinica lokalne samouprave Ujedinjenog Kraljevstva. Kao i u nekoliko dosadašnjih sličnih slučajeva ubačena skripta za rudarenje je CoinHive, a rudari se kriptovaluta Monero.

Izvor: itvesti

Foto: Bigstockphoto-Adrian Today

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.