Facebook odustao od Explore Feed-a

Prošlog oktobra pokrenuto ispitivanje novih mogućnosti Facebook-ovog News Feed-a neslavno je završilo. Tada je ova društvena mreža u šest zemalja, uključujući Srbiju, počela eksperimentalno da odvaja objave privatnih korisnika od onih koje dolaze sa komercijalnih ili news stranica – pa su korisnici praktično dobili na korišćenje dva News Feed-a. Prvi je prikazivao gotovo isključivo slike i statuse njihovih prijatelja, uz poneku plaćenu objavu, dok je alternativni Explore Feed sadržao sve ostale sadržaje.

Ovakav način prikazivanja nije naišao na odobravanje niti od strane korisnika, a ponajmanje od strane izdavača koji si ne mogu priuštiti plaćanje („boost“) svake objave – a čiji je doseg značajno pao u vreme obavljanja ovog testiranja. Sada iz Facebook-a objavljuju kako su od svega – odustali.

Pokazalo se, naime, da ljudi ne žele da imaju dva različita News Feed-a, da su nezadovoljni novim načinom organizacije sadržaja, te da im ovaj eksperiment nije pomogao da češće kontaktiraju s porodicom i prijateljima, što je bio i jedan od glavnih ciljeva Facebook-a. Iz tog je razloga društvena mreža odustala od ove ideje.

Adam Mosseri, šef News Feed-a na Facebook-u, napisao je kako veruje da će poslednje promene algoritama bolje ostvariti zacrtani cilj nego što bi bio slučaj sa odvajanjem Explore Feed-a – koji će s ovime otići u istoriju.

Izvor: itvesti

Foto: Bigstockphoto-alexey_boldin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.