Starlink želi da uvede brži internet u avione

Tim koji stoji iza rastuće satelitske internet mreže Starlink, koja pripada kompaniji SpaceX, započeo je pregovore s nekoliko aviokompanija u cilju uvođenja bržeg interneta u njihove avione.

Širenje Starlink-a iz domova u ruralnim sredinama na avioindustriju je očekivan potez kompanije SpaceX i njenog direktora Elona Muska.

„Razgovaramo sa nekoliko aviokompanija. Imamo naš proizvod za avijaciju koji je u fazi razvoja. Već smo uradili neke demonstracije, a sada pokušavamo da finalizujemo proizvod i integrišemo ga u avione u veoma bliskoj budućnosti“, rekao je SpaceX-ov potpredsednik za Starlink Jonathan Hofeller.

Od 2018. godine je SpaceX lansirao oko 1.800 Starlink satelita, a poterebno je oko 4.400 da uspostavi globalnu pokrivenost internetom, primarno za domove u ruralnim područijima gde standardna konekcija nije dostupna.

Starlink u beta fazi obećava download od 100 Mbps i upload od 20 Mbps, a već ima hiljade korisnika. Većina plaća 99 dolara mesečno, dok samopodešavajući Starlink tanjir i Wi-Fi router koštaju 499 dolara.

Hofeller je rekao da bi antene za avione bile vrlo slične tehnologiji u terminalima, ali uz očigledna poboljšanja.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-World Image

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.