Facebook Messenger podiže enkripciju razgovora i sigurnosnih kopija na viši nivo

Prema najavi, testiranje je već započelo, za testnu grupu korisnika, ranije ove nedelje te je plan da funkcija privatnosti bude zadata za sve poruke i pozive 2023. godine. Ova je enkripcija dostupna još od januara ove godine, ali je bila opcionalna tj. na „opt-in“ principu što znači da nije uključena po defaultu već je svaki korisnik mora ručno aktivirati.

Za one koji su deo testne grupe, njihovi razgovori će biti automatski end-to-end kriptovani. To znači da bilo kojem razgovoru između osoba ne može pristupiti Meta niti bilo ko drugi. Jedini način na koji Meta može videti te poruke je ako ih jedan od korisnika prijavi kompaniji iz bilo kojeg razloga.

Osim enkripcije razgovora, Meta takođe testira i bezbedno skladištenje na Androidu i iOS-u. Ova funkcija pomaže napraviti sigurnosnu kopiju šifrovanih razgovora u slučaju gubitka telefona ili vraćanja istorije poruka na novi uređaj koji podržava end-to-end enkripciju. Šifrovane sigurnosne kopije mogu se zaštititi PIN-om, a taj se PIN može skladištiti na uslugu kao što je Google Drive ili iCloud dok se sigurnosne kopije spremaju isključivo na Metinim sopstvenim serverima.

Foto: Bigstockphoto-alexey_boldin
Izvor: itvesti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.