Meta uvodi nove alate za roditeljsku kontrolu na Instagram-u i Messenger-u

Meta je objavila nove alate za roditeljsku kontrolu na Instagramu, Facebooku i Messengeru. Ovo uključuje novi centar za nadzor roditelja u Messengeru, funkciju koja preventivno blokira neželjene direktnu poruke na Messengeru i Instagramu, kao i podsetnike koji podsećaju tinejdžere da bi trebalo da naprave pauzu, prenose itvesti. 

Kontrole nadzora u Messengeru, koje će biti dostupne u Meta Family centru, prvo će biti dostupne u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi. Ovi alati omogućavaju starateljima da vide privatne i bezbednosne postavke svojih tinejdžera, promene na listi kontakata u Messengeru i koliko vremena provode u aplikaciji. Staratelji će takođe dobiti obaveštenje kada tinejdžer prijavi nekoga – međutim, dete mora izričito dozvoliti ovo obaveštenje.

Roditelji takođe mogu pregledati podešavanja poput toga ko može slati poruke njihovim tinejdžerima – samo prijatelji, prijatelji prijatelja ili niko – i ko može videti njihove priče. Staratelji će takođe dobiti obaveštenje ako dete promeni bilo koje od ovih podešavanja.

U poslednjih nekoliko godina, Instagram je preduzeo više koraka da ograniči interakciju tinejdžera sa nepoznatim odraslim osobama. U najnovijem potezu, kompanija će tražiti od ljudi koji nisu povezani sa određenim korisnikom da pošalju pozivnicu kako bi zatražili dozvolu za interakciju. Instagram je rekao da su ovo samo tekstualne pozivnice i da pošiljalac može poslati samo jednu pozivnicu.

Kompanija takođe uvodi određene kontrole kako bi smanjila produženo korišćenje aplikacija, podstičući korisnike da naprave pauzu. Instagram je prvo uveo „Quiet mode“ (Režim tišine) u januaru, koji je korisnicima omogućio pauziranje obaveštenja i automatsko odgovaranje na direktnu poruku da su na pauzi. U to vreme, to je bilo dostupno korisnicima u SAD-u, Velikoj Britaniji, Irskoj, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Danas je kompanija saopštila da će „Quiet mode“ biti dostupan globalno.

Instagram je testirao funkcije koje podstiču korisnike da naprave pauzu i upućuju upozorenja korisnicima nakon kontinuiranog korišćenja u definisanim minutima kako bi spustili telefon. Meta sada proširuje ovo na Facebook, obaveštavajući korisnike nakon 20 minuta korišćenja da naprave pauzu. Pored toga, kompanija će takođe obavestiti tinejdžere koji gledaju Reels tokom noći da zatvore aplikaciju.

Meta takođe šalje tinejdžerima novo obaveštenje na Instagramu kako bi obavestili njihove staratelje o nadzoru njihovih naloga radi zaštite. Kompanija je rekla da roditelji sada mogu videti zajedničke naloge koje tinejdžer prati ili naloge koji ih prate.

Ranije ove godine, Meta je uvela kontrolu ciljanja oglasa za tinejdžere na Instagramu i Facebooku. U februaru je podržala alat koji je omogućavao maloletnicima da spreče objavljivanje njihovih intimnih slika na internetu. Međutim, kompanija nije odustala od prikazivanja oglasa tinejdžerima. Prošle godine, kompanija je kažnjena sa više od 400 miliona dolara zbog kršenja GDPR pravila o privatnosti dece.

Ove nove roditeljske kontrole i alati za zaštitu na Instagramu, Facebooku i Messengeru deo su nastojanja Meta (bivšeg Facebooka) da obezbedi sigurno i odgovorno korišćenje platformi za tinejdžere. Ove funkcije omogućavaju roditeljima veći nadzor nad aktivnostima svoje dece, smanjujući potencijalne rizike i omogućavajući tinejdžerima da imaju pozitivno iskustvo dok koriste ove popularne društvene mreže.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-Gudella

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.