Iz Apple-a kažu da su Android-i „uređaji za masovno praćenje“

Na osnovu dokumenata koje je objavilo američko Ministarstvo pravde (DOJ) tokom trenutnog antimonopolskog procesa protiv Google-a, došlo je do eskalacije napetosti između IOS i Android platformi. Dokumenti otkrivaju da je Apple osudio Google zbog njihovih politika privatnosti, nazivajući Android „masovnim uređajem za praćenje“.

Prezentacija ističe kako je Apple iskoristio početne probleme s privatnošću koje je imao Google kako bi privukao korisnike i ubedio ih da pređu sa Google-a na IOS. Prezentacija u kojoj Apple naziva Android masovnim uređajem za praćenje nosi naziv „Takmičenje u vezi privatnosti“ i poslata je od strane Eddy Cue-a, potpredsednika Apple-ovih usluga, CEO-u Tim Cook-u. U kontrastu s kritikama Google-a zbog njegovih politika o privatnosti i bezbednosti, Apple objašnjava da su njegove politike bolje od onih koje primenjuje Google.

Prema dokumentu (preko The Verge-a), Apple kombinuje podatke samo kada to unapredi korisničko iskustvo. S druge strane, Google kombinuje podatke između različitih usluga, navodno bez konkretnog razloga. Drugi primer koji je Apple naveo jeste da su podaci iz Google Voice Search-a povezani sa Google nalogom, dok su korisnički podaci iz Sirija vezani za samog digitalnog asistenta.

Interna dokumenta otkrivaju kako Apple koristi informacije o problemima s privatnošću svojih konkurenata i ulaže značajne napore u promociji uglađenog iskustva privatnosti na IOS uređajima. Naravno svi mobilni uređaji prate korisnike, bez obzira da li je u pitanju Android ili IOS. Međutim sigurnosne funkcije na IOS uređajima su mnogo naprednije, posebno zbog toga što je Apple uveo sistem dozvola za praćenje oglasa uz IOS 14.5, što je smanjilo broj praćenja na iPhone uređajima.

Izvor: itvesti
Foto: Bigstock-onephoto

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.